Nå er det en kampanje på Rema 1000 som heter under 100 lappen italia. Og der prøvde vi ut en rett som heter Pastaboller. Det er rett å slett en kjøttbolle med pastasaus inni og strøkavring utenpå, så kan kan sikkert fin lage dem fra bunnen av selv også!
Men vi prøvde ut de ferdiglagde og jeg syntes at det ble litt tamt med bare pasta og tomater til, så jeg lagde en pastasalat istedet og serverte til det!
Så her kommer oppskriften sammen med pastasalaten min!
Dette er til 4 personer:
1 pk barnas pastaboller
1 pk fusili(skruer)
1 pk Carbonarasaus, eller lag av bunnen av selv.
2 tomater
2 vårløk
litt fetaost i terninger + gjerne litt olje
halv agurk
1 rødløk
1 snack paprika
salt og pepper.
Kok pasta som anvist. Mens pastan koker lager i i stand salaten og kutter de i ønsket størrelse og legger det
i en bolle. Når pastan er al dente, så lar du den renne av i en sil og så blander du sammen salaten og pastaen i bollen.
Stek pastabollene i en stekepanne med litt olivenolje til de er gylne og varme.
Varm opp sausen og vend inn grovhakkede tomater. Servér pastabollene sammen med pastasalaten og sausen.
søndag 31. januar 2010
lørdag 30. januar 2010
Vårruller
Denne oppskriften prøve jeg ikveld og den ble såå god at jeg bare må dele den med dere!!
Fant oppskriften inne på denne flotte matbloggen: http://gryskjokkenskriverier.blogspot.com/
Oppskrift til 2-3 personer:
20 små rispapir eller 10 store(får tak i asiamatbutikker)
2 store gulrøtter
1 løk
2 fedd hvitløk
400g. kjøttdeig
1 liten pakke glassnudler
1 pakke vårrullkrydder eller 1 ss. grønnsakbuljongpulver/glutamat/tapiokapulver salt & pepper
litt soyaolje ca 3 ss.
Slik gjøres det:
Rispapiret tines ca.1 time, eller de som er tinte legges litt i vann.
Gulrøtter og løk raspes grovt. (Tåler du ikke løk kan den sløyfes)
Bland sammen med ustekt kjøttedeig,
krydder og salt/pepper.
Hell varmt vann over glassnudlene
Etter ca 1 min. helles vannet av og nudlene klippes opp i småbiter, blandes i fyllet.
Salt og pepper etter smak.
1-2 ss fyll legges i det ene hjørnet av rispapiret.
Pakkes sammen som en pakke (ganske tett).
Lim sammen slutten med litt vann.
Kle en ovnspanne med bakepapir, legg vårrullene tett i tett, dryss eller pensel de med de 3 ss olje.
Stekes i ca 30 min i 200 grader, til de er gyldne.
Serveres med søt chillisaus og ris.
Fant oppskriften inne på denne flotte matbloggen: http://gryskjokkenskriverier.blogspot.com/
Oppskrift til 2-3 personer:
20 små rispapir eller 10 store(får tak i asiamatbutikker)
2 store gulrøtter
1 løk
2 fedd hvitløk
400g. kjøttdeig
1 liten pakke glassnudler
1 pakke vårrullkrydder eller 1 ss. grønnsakbuljongpulver/glutamat/tapiokapulver salt & pepper
litt soyaolje ca 3 ss.
Slik gjøres det:
Rispapiret tines ca.1 time, eller de som er tinte legges litt i vann.
Gulrøtter og løk raspes grovt. (Tåler du ikke løk kan den sløyfes)
Bland sammen med ustekt kjøttedeig,
krydder og salt/pepper.
Hell varmt vann over glassnudlene
Etter ca 1 min. helles vannet av og nudlene klippes opp i småbiter, blandes i fyllet.
Salt og pepper etter smak.
1-2 ss fyll legges i det ene hjørnet av rispapiret.
Pakkes sammen som en pakke (ganske tett).
Lim sammen slutten med litt vann.
Kle en ovnspanne med bakepapir, legg vårrullene tett i tett, dryss eller pensel de med de 3 ss olje.
Stekes i ca 30 min i 200 grader, til de er gyldne.
Serveres med søt chillisaus og ris.
Får i kål
Får i kål er noe av det letteste å lage. Og det er en festmiddag i seg selv!
Til tre personer trenger du :
2 kg lammekjøtt av bog
1 stort kålhode
hele pepperkorn
salt
4 dl vann
litt hvetemel (hvis øskelig)
Slik gjøres det:
Til tre personer trenger du :
2 kg lammekjøtt av bog
1 stort kålhode
hele pepperkorn
salt
4 dl vann
litt hvetemel (hvis øskelig)
Slik gjøres det:
Start med å koke opp vannet.
Finn frem en stoor kjele og start med å legge først kjøtt i bunnen av kjelen,
så kål
og pepper og salt
Legg så på nytt kjøtt, så kål og salt og pepper.
Fortsett med dette til alt er borte, men husk at kålen skal være øverst på toppen.
Hell på det kokende 4 dl vann og la det hele småkoker i 2,5-3 timer,
gjerne lenger.
Snurr litt rundt på kjelen innibland og hell på litt vann lik at det ikke tørker!
Server med kokte poteter og kålrot stappe.
Velbekomme!
fredag 29. januar 2010
Sennep - og honinngmarinert Kyllingfilet
Her kommer nok en oppskrift som jeg fant inne på verdens skjønneste matblogg: mat med Monkis .
Oppskriften var egentlig til laks, men siden jeg ikke hadde igjen fisk i fryseren, så byttet jeg det ut med kyllingfilet istedet. Og det ble en kjempesuksess!! :)
Oppskrift til to personer:
2 ss olivenolje
1 ss honning
2 ss sennep (Dijon er bra!)
1 fedd hvitløk
en skvis av en sitron
2 Kyllingfilet
Lag marinade av sennep, olivenolje, honning, hvitløk og sitronsaft. La kyllingfilene marinere i en halvtimes tid
(gjerne mer). Legg det hele i en ildfast form og stek i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter. Server gjerne
med grønnsakscouscous, hjemmelagde potetbåter og smørkokte sukkererter, eller andre knasende grønnsaker.
Oppskriften var egentlig til laks, men siden jeg ikke hadde igjen fisk i fryseren, så byttet jeg det ut med kyllingfilet istedet. Og det ble en kjempesuksess!! :)
Oppskrift til to personer:
2 ss olivenolje
1 ss honning
2 ss sennep (Dijon er bra!)
1 fedd hvitløk
en skvis av en sitron
2 Kyllingfilet
Lag marinade av sennep, olivenolje, honning, hvitløk og sitronsaft. La kyllingfilene marinere i en halvtimes tid
(gjerne mer). Legg det hele i en ildfast form og stek i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter. Server gjerne
med grønnsakscouscous, hjemmelagde potetbåter og smørkokte sukkererter, eller andre knasende grønnsaker.
Guacamole
Jeg hadde aldri før prøvd hverken å smake dette eller kjøp inn glass for å prøve det, før jeg kom over denne verdens skjønnese matblogg: mat med Monkis hvor jeg fant oppskrift på dette og såg hvor enkelt det var å lage det selv, og da gjorde jeg det forrige lørdag til tacokvelden vår og den ble er super suksess. At jeg ikke har turt å prøvd dette tidligere sier jeg bare nå!! NAM!! Og er blitt en standar til tacokveldene våre!
Du trenger:
1-2 modne avocadoer
en ts olivenolje
ett lite fedd hvitløk
en halv hakket chili (eller chilipulver)
en god skvis sitron
salt
pepper
paprikapulver
cumin, både pulver og hele som er lett mortet
litt finhakket løk
Slik gjør du:
Pass på at avocadoene er godt moden. Da skal den være burgunder/brun/lilla-isj i fargen og være myk når
du trykker på den ved stilkfestet. Er avokadoen grønn, er den ofte for hard og ikke lett å mose. Da kommer
heller ikke smaken frem. Mos avokado med en gaffel hvis du vil ha den litt "klumpete", eller kjør alt med
med stavmikser til du får en jevn grønn masse. Verre er det ikke!
Server sammen med taco, salat, lettrømme, agurk, mais, tomat og det du måtte ønske!
Du trenger:
1-2 modne avocadoer
en ts olivenolje
ett lite fedd hvitløk
en halv hakket chili (eller chilipulver)
en god skvis sitron
salt
pepper
paprikapulver
cumin, både pulver og hele som er lett mortet
litt finhakket løk
Slik gjør du:
Pass på at avocadoene er godt moden. Da skal den være burgunder/brun/lilla-isj i fargen og være myk når
du trykker på den ved stilkfestet. Er avokadoen grønn, er den ofte for hard og ikke lett å mose. Da kommer
heller ikke smaken frem. Mos avokado med en gaffel hvis du vil ha den litt "klumpete", eller kjør alt med
med stavmikser til du får en jevn grønn masse. Verre er det ikke!
Server sammen med taco, salat, lettrømme, agurk, mais, tomat og det du måtte ønske!
Brennende kjærlighet
Denne deilig potetstappa med det flotte navnet!! Og et meget velfortjent navn!!
4pers.
INGREDIENSER:
1 stk hvitløk
1 pk bacon
750 g potet
250 g smør
1 ss hakket rødløk
FREMGANGSMÅTE:
Pakk hvitløken i folie og bak den i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter. Kutt av toppen og klem ut innholdet.
Stek baconet gyllent og sprøtt, ca 30 minutter på lav varme. Hakk det i små biter.
Kok potetene møre i godt saltet vann. Sil av. Mos med smør, hvitløk og bland inn bacon.
Pynt med litt hakket rødløk og servér.
4pers.
INGREDIENSER:
1 stk hvitløk
1 pk bacon
750 g potet
250 g smør
1 ss hakket rødløk
FREMGANGSMÅTE:
Pakk hvitløken i folie og bak den i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter. Kutt av toppen og klem ut innholdet.
Stek baconet gyllent og sprøtt, ca 30 minutter på lav varme. Hakk det i små biter.
Kok potetene møre i godt saltet vann. Sil av. Mos med smør, hvitløk og bland inn bacon.
Pynt med litt hakket rødløk og servér.
Bakte Poteter med ost
Disse bakte potene er kjempgode og enkle å lage skulle man få overrasksesbøk og man har lyst til å servere litt kosemat. Dette er den oppskriften jeg bruker mest til bakt potet...elsker de enkle smakene.
Til 4 personer:
4 store poteter, ca 250gram hver
50gram smør
salt
nykvernet pepper
2 hvitløksbåt finhakket
125 gram skinke eller hva som måtte ønskes av kjøtt
125 gram revet ost, gjerne cheddar ost, men vanlig gulost går fint.
Slik gjøres det:
Forvarm ovnen på 200 grader. Vask potetene og tørk dem. Prikk dem med en gaffel, og plasser dem på
en stekeplate. Bak potetene i ovnen i ca 60-70 minutter, eller til potetene er myk når du klemmer på dem,
(kjenn etter ved hjelp av en gryteklut) og sprø i skallet.
Ta de ut av ovnen og del potetene i 2 på langsiden. Grav ut det myke innholdet av poteten og ha de i en
bolle. Vær forsiktig så du ikke ødelegger skallet. Mos det myke potetfyllet godt med en gaffel. Tilsett
smøret, hvitløken og smak til med salt og pepper.Rør alt godt sammen til en slags potetmos.
Plasser de halve potetskallene tilbake på stekeplaten. Hakk skinken(eller annet kjøtt) og legg litt skinke i
bunnen av hver potetskall, og legg potetmosen oppå. Dryss den revne osten på toppen og stek i ovnen i
ytterligere 15 minutter til osten er smeltet eller blitt gylden.
Passer som kosemat på kvelden,eller når dere har lyst på no snacks
Til 4 personer:
4 store poteter, ca 250gram hver
50gram smør
salt
nykvernet pepper
2 hvitløksbåt finhakket
125 gram skinke eller hva som måtte ønskes av kjøtt
125 gram revet ost, gjerne cheddar ost, men vanlig gulost går fint.
Slik gjøres det:
Forvarm ovnen på 200 grader. Vask potetene og tørk dem. Prikk dem med en gaffel, og plasser dem på
en stekeplate. Bak potetene i ovnen i ca 60-70 minutter, eller til potetene er myk når du klemmer på dem,
(kjenn etter ved hjelp av en gryteklut) og sprø i skallet.
Ta de ut av ovnen og del potetene i 2 på langsiden. Grav ut det myke innholdet av poteten og ha de i en
bolle. Vær forsiktig så du ikke ødelegger skallet. Mos det myke potetfyllet godt med en gaffel. Tilsett
smøret, hvitløken og smak til med salt og pepper.Rør alt godt sammen til en slags potetmos.
Plasser de halve potetskallene tilbake på stekeplaten. Hakk skinken(eller annet kjøtt) og legg litt skinke i
bunnen av hver potetskall, og legg potetmosen oppå. Dryss den revne osten på toppen og stek i ovnen i
ytterligere 15 minutter til osten er smeltet eller blitt gylden.
Passer som kosemat på kvelden,eller når dere har lyst på no snacks
Ovnsstekte potetbåter med rosmarinsalt
Denne deilig oppskriften på ovnsstekte båtpoteter med rosmarinkrydder fant jeg i kokeboken: jamie hver dag, som er skrevet av Jamie Oliver.
Er det perfekte tilbehøret til det alle meste og smaker kjempegodt sammen med Jamies ultiate hamburger som du finner i oppskrift her inne.
Til 4 pers:
2kg store poteter med skinn, skåret i 1 cm tykke båter.
Olivenolje
1 hel hvitløk
nykvernet pepper
3 kvister frisk rosmarin
skallet(bare det gule) av 1 sitron
1 1/2 dl havsalt
Skru på ovnen på 225 grader.
Forvell potetbåtene(med skallet på!) i ca. 10 minutter i kokende, saltet vann og la dem renne av i et dørslag.
Varm litt olivenolje i en stekepanne, trykk hvitløken i stykker og hiv dem i panna. deretter legger du i
potetene. Vend dem i oljen og dryss på salt og nykvernet pepper. Fordel innholdet over i den ovnsvarme stekeplaten og stek potetene i ca 20-25 minutter, til de er gyødne og sprøe.
I mellomtiden så kan rosmarinsalt lages:
Riv bladene av rosmarin kvistene og ha dem i en morter sammen med sitronskall og salt.
Støt til det blir en grønn mos - ha i mer salt hvis blandingen er for fuktig.
Press mosen gjennom en sikt, og hold den klar til du skal servere.
Når poteten er ferdige, setter du frem mosen så kan hver person forsyne seg med så mye rosmarinsalt de ønsker selv!!
Er det perfekte tilbehøret til det alle meste og smaker kjempegodt sammen med Jamies ultiate hamburger som du finner i oppskrift her inne.
Til 4 pers:
2kg store poteter med skinn, skåret i 1 cm tykke båter.
Olivenolje
1 hel hvitløk
nykvernet pepper
3 kvister frisk rosmarin
skallet(bare det gule) av 1 sitron
1 1/2 dl havsalt
Skru på ovnen på 225 grader.
Forvell potetbåtene(med skallet på!) i ca. 10 minutter i kokende, saltet vann og la dem renne av i et dørslag.
Varm litt olivenolje i en stekepanne, trykk hvitløken i stykker og hiv dem i panna. deretter legger du i
potetene. Vend dem i oljen og dryss på salt og nykvernet pepper. Fordel innholdet over i den ovnsvarme stekeplaten og stek potetene i ca 20-25 minutter, til de er gyødne og sprøe.
I mellomtiden så kan rosmarinsalt lages:
Riv bladene av rosmarin kvistene og ha dem i en morter sammen med sitronskall og salt.
Støt til det blir en grønn mos - ha i mer salt hvis blandingen er for fuktig.
Press mosen gjennom en sikt, og hold den klar til du skal servere.
Når poteten er ferdige, setter du frem mosen så kan hver person forsyne seg med så mye rosmarinsalt de ønsker selv!!
Tacopai
Her en god og litt sunnere tacopai som smaker helt fortreffelig!
Paibunn
150g mel, jeg bruker en blanding av hvetemel, havregryn og grovbakst.
120-130g smør
1/2 ts salt
4ss kaldt vann
- Blandes sammen, og legg i kjøleskapet i ca 1t før du skal steke den.
- Kjevle eller trykk den ut i en paiform, prikk bunnen med en gaffel
- Forstekes på ca 200c i ca 10min før du fyller den med kjøttsaus og eggestand.
Kjøttsaus
1/2 pk karbonadedeig
1 liten løk - finhakket
1 fedd hvitløk - finhakket/revet/presset
1/4 paprika - finhakket
1/4 squash - finhakket
1/2 chili - finhakket
1/4 purreløk - i ringer
1/2 pk tacokrydder
1/2 box hermetiske tomater
1/2-1 dl vann
Salt, pepper, tørket oregano
- Brun hvitløk og kjøttdeig i panna
- Ha i chili og grønnsaker(utenom halve løken og purren) og tacopulver
- Ha i tomater og vann
- La dette stå å putre en stund, smak til. Husk at krydderblandingen er salt så vær forsiktig med saltet.
Eggestand
3 egg
3dl fløtemelk (jeg bruker matfløte og lett melk, men kremfløte duger fint og=
Cayennepepper, parmesan, salt og pepper
- Visp eggene lett sammen med fløtemelk og krydder.
Sette sammen paien
- Ha revet ost i bunnen av paiskallet(som er førstekt)
- Ha over kjøttsausen, bland i resten av løken og purreløken med kjøttsausen først.
- Ha over litt mere revet ost
- Legg noen rømmeklatter på toppen
- Hell over eggestanden
- Stekes på 200c i ca 30-45min - Kommer an på type ovn og hvor "tykk" paien er.
Server denne med salat, tacosaus, lettrømme, agurk, tomater.
Jamie Olivers ultimate burger
Som tilbehør denne gangen brukte jeg bakte poteter, men det kan du selv variere etter hva du selv ønsker.
Dette er en stor oppskrift, men hvis dere ikke er så mange så lag dem alle siden du allerede er å gang og frys ned en posjon, så har du rask middag neste gang.
Til 8 personer:
Denne oppskriften er til ca 8 burgere:
1kg storfebog eller god karbonadedeig
1 løk, skrelt og finhakket
Olivenolje
en klype spisskummen
1 ss korianderfrø
havsalt og pepper
en neve nyrevent permesan
1 toppet ss engelsk sennep
1 stort egg
100g brødsmuler
hamburgerbrød(se oppskrift på hjemmelaget hamburgerbrød her)
8 Store bakepoteter
Slik gjøres det:
Start med potetene. Vask og skrudd dem grundig. Tørk de og stikk alle med gaffler over hele poten.
Stekes i ovnen på 200 grader minst 1 time.
Potene er mye inni når de er ferdige.
Så over til hamburgerne.
Før du legger kjøttet i foodprosessoren så kjører du loff i foodprosessoren slik at du får brødsmuler:
Hvis du bruker bog til burgerne, skjærer du den opp og kjørere den med "på -og-av-knappen" i en
oodprosessor. Legg kjøttet over i en bolle.
Hvis du bruker kvernet kjøttdeig som jeg bruker her, legger du kjøttdeigen i en foodprosessor.
Stek løk forsiktig med litt olivenolje i en litt stor stekepanne i ca5 minutter, til det er mørt, men ikke fått farge.
Bland løken med kjøttet - det gir sødme til burgerne.
Tilsett spiskummen
og koriander
og salt og pepper, og bland alt sammen.
Detetter tilsettes parmesan,
sennep,
egg,
og halvparten av brødsmulene.
Hvis blandingen blir klissete tilsetter du bare mer brødsmuler.
Legg litt bakepapir i en langpanne, eller bruk hamburgerformer slik jeg gjør her og dryss litt brødsmuler på.
Bruk hamburgerpressen, eller for hånd form kjøttet til 8 tykke burgere og legg dem
på brødsmulene i langpannen, eller i hamburgerformene.
Dryss mer brødsmuler på toppen av brugerne og trykk dem lett ned.
Burgerne blir best hvis de kjøles ned før de stekes, så sett dem i kjøleskapet i en times tid.
Ta burgerne ut av kjøleskapet og stek dem i litt olje i en middels varm til varm panne i ca 8-10 minutter,
avhenig av tykkelsen på burgerne og hvordan du liker det stekt. Snu dem fra tid til annen.
Nå kan du sjekke potetene i ovnen, er de ferdige tar du de ut med en grytevott, lager kryss på potene midt på flatsiden og presser frem potetkjøttet med en grytevott på undersiden av poteten. Tilsetter kryddersmør eller lignendes og ost. Dryss litt gressløk på toppen.La det stå å smelte litt.
Når hamburgerne er nesten ferdig stekt legger du på en god osteskive, gjerne cheddar. La osten smelte.
I mellomtiden dresser ut opp det ristede hamburgerbrødet.
Server burgerne på ristet hamburgerbrød med ketcup og salat, tomat, løk og ost.
Og er det en som er veldig stor i kjefen som er gjest kan du jo lage slik megatykk burger til vedkommende! hehe.
Velbekomme!
Tips: får du noen hamburgere til overs, så bare fryser du de ned ustekte i hamburgerforemen, eller i pakket inn iplastikk, så bare tar du de opp fra fryseren neste gang du har lyst på en hamburger. Raskt og enkelt!
Hamburgerbrød
Her kommer det en god oppskrift på hjemmelagde hamburgerbrød. Litt sunnere enn de ferdiglagde på butikken! Denne oppskriften fant jeg inne på http://www.klikk.no/
I
NGREDIENSER:
7,5 dl skummet melk
100 g gjær
1 dl olje
2 ts salt
1 dl hvetekli
1 kg hvetemel
ekstra sesamfrø til å drysse på
FREMGANGSMÅTE:
24-30 hamburgerbrød. I ovn ved 200° i ca. 20 minutter.
Varm melken til den er lunken, 37°/fingervarm. Rør gjæren ut i melken, tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen til den er blank og smidig. Dekk den med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
Elt deigen lett om og klapp eller kjevle den ut til 1 cm tykkelse. Stikk ut runde boller, ca. 8 cm i diameter.
Etterhev bollene i ca. 20 minutter, pensle dem med melk og dryss sesamfrø på toppen.
Stek hamburgerbrødene midt i ovnen til de er lyst gylne. Avkjøl dem på rist.
I
NGREDIENSER:
7,5 dl skummet melk
100 g gjær
1 dl olje
2 ts salt
1 dl hvetekli
1 kg hvetemel
ekstra sesamfrø til å drysse på
FREMGANGSMÅTE:
24-30 hamburgerbrød. I ovn ved 200° i ca. 20 minutter.
Varm melken til den er lunken, 37°/fingervarm. Rør gjæren ut i melken, tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen til den er blank og smidig. Dekk den med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
Elt deigen lett om og klapp eller kjevle den ut til 1 cm tykkelse. Stikk ut runde boller, ca. 8 cm i diameter.
Etterhev bollene i ca. 20 minutter, pensle dem med melk og dryss sesamfrø på toppen.
Stek hamburgerbrødene midt i ovnen til de er lyst gylne. Avkjøl dem på rist.
Hjemmelagt taco
Her kommer det oppskrift på egen tacokrydder og salsa. Etter vi smakt dette vil vi aldri bruke ferdig posekrydder og salsa på glass igjen! Dette fant jeg inne på http://www.klikk.no/
Tacokrydder:
Blandingen er nok til ca 500 gram kjøttdeig.
INGREDIENSER
1 ts chilipulver
1 knivsodd løkpulver
1 knivsodd hvitløkpulver
1 knivsodd knuste chiliflak (eller tørket, knust piri-piri)
1 knivsodd tørket oregano
0,5 ts paprikapulver
1,5 ts kumin
1 ts salt
1 ts knust, svart pepper
FREMGANGSMÅTE
Bland sammen alle ingrediensene.
Varm dem opp i en tørr stekepanne retter før du skal bruke det sammen med kjøttdeig.
Du kan også droppe hvitløkspulveret og bytte det ut mot to fedd fersk hvitløk. Finhakk den og stek den litt olje før du har i den andre krydderne.
Taco saus:
INGREDIENSER
4 stk tomat
1 stk løk
4 stk chili
2 ss eddik
2 ss sukker
1 ts salt
FREMGANGSMÅTE
Hakk tomat, løk og chili. Fjern frøene fra chilien om du er rett for at det skal bli for sterkt.
Ha alle ingrediensene i en tykkbundet kjele. La det koke i 15-20 minutter.
Kjør det glatt med en stavmikser (du kan beholde sausen slik den er også).
Smak til med salt. Du kan også knuse i litt hvitløk mot slutten om du vil det.
Servere sammen med tacoshell, salat, tomater, agurk, løk, mais, lettrømme og guakamole
Tacokrydder:
Blandingen er nok til ca 500 gram kjøttdeig.
INGREDIENSER
1 ts chilipulver
1 knivsodd løkpulver
1 knivsodd hvitløkpulver
1 knivsodd knuste chiliflak (eller tørket, knust piri-piri)
1 knivsodd tørket oregano
0,5 ts paprikapulver
1,5 ts kumin
1 ts salt
1 ts knust, svart pepper
FREMGANGSMÅTE
Bland sammen alle ingrediensene.
Varm dem opp i en tørr stekepanne retter før du skal bruke det sammen med kjøttdeig.
Du kan også droppe hvitløkspulveret og bytte det ut mot to fedd fersk hvitløk. Finhakk den og stek den litt olje før du har i den andre krydderne.
Taco saus:
INGREDIENSER
4 stk tomat
1 stk løk
4 stk chili
2 ss eddik
2 ss sukker
1 ts salt
FREMGANGSMÅTE
Hakk tomat, løk og chili. Fjern frøene fra chilien om du er rett for at det skal bli for sterkt.
Ha alle ingrediensene i en tykkbundet kjele. La det koke i 15-20 minutter.
Kjør det glatt med en stavmikser (du kan beholde sausen slik den er også).
Smak til med salt. Du kan også knuse i litt hvitløk mot slutten om du vil det.
Servere sammen med tacoshell, salat, tomater, agurk, løk, mais, lettrømme og guakamole
torsdag 28. januar 2010
Spanske kjøttboller
Her i huset er vi veldig glad i kjøttboller, så derfor blir det endel kjøttboller oppskrifter her inne og her kommer det en oppskift på litt sterke kjøttboller! Oppskriften fant jeg inne på http://www.klikk.no/
Ingredienser
800 gram karbonadedeig
2 grovhakkede, grønne chili
2 finhakkede eller pressede, kinesiske hvitløk
2 mellomstore egg
100 gram reven parmesan
Salt og pepper
1/2 ts reven muskat
Slik gjør du
Har du en kjøkenmaskin? Fint!
Inn med alle ingrediensene og bland sammen.
Ikke? Kna alt sammen med hendene.
Lett som en plett.
Form kjøttbollene ved hjelp av en spiseskje
som du dypper i vann innimellom (for feste)
og innsiden av håndflaten. Disse
kjøttbollene er gode og saftige om de får
litt størrelse, så lag dem omtrent så store
som golfballer. Brun dem i stekepannen med
en klatt meierismør, og legg dem i en
ildfast form. Inni ovnen på 170 grader
i 15-20 minutter.
Ingredienser
800 gram karbonadedeig
2 grovhakkede, grønne chili
2 finhakkede eller pressede, kinesiske hvitløk
2 mellomstore egg
100 gram reven parmesan
Salt og pepper
1/2 ts reven muskat
Slik gjør du
Har du en kjøkenmaskin? Fint!
Inn med alle ingrediensene og bland sammen.
Ikke? Kna alt sammen med hendene.
Lett som en plett.
Form kjøttbollene ved hjelp av en spiseskje
som du dypper i vann innimellom (for feste)
og innsiden av håndflaten. Disse
kjøttbollene er gode og saftige om de får
litt størrelse, så lag dem omtrent så store
som golfballer. Brun dem i stekepannen med
en klatt meierismør, og legg dem i en
ildfast form. Inni ovnen på 170 grader
i 15-20 minutter.
Jukseris (Lavkarbo)
Denne oppskriften har jeg funnet inne på http://www.lavkarbo.no/ og det er ett fint alternativ til poteter, pasta eller ris som inneholder mye karbohydrater.
1 blomkålhode
2-3 ss meierismør
1 fedd hvitløl - småhakket
1 ts (+) Maldone salt (eller havsalt) + nykvernet pepper (etter smak)
2 vårløk - kuttet opp i biter på skrå
Først rev jeg blomkålen på råkost jern grov side.
Smeltet smøret i en stor steke panne. Surret hvitløken en liten stund. Hadde oppi den revne blomkålen,
kvernet pepper og salt. Stekte dette på middels varme i 7-8 minutter. Blandet oppi vårløken og serverte for
eksempel til kyllingbryst, svinefilet, biff, fisk
1 blomkålhode
2-3 ss meierismør
1 fedd hvitløl - småhakket
1 ts (+) Maldone salt (eller havsalt) + nykvernet pepper (etter smak)
2 vårløk - kuttet opp i biter på skrå
Først rev jeg blomkålen på råkost jern grov side.
Smeltet smøret i en stor steke panne. Surret hvitløken en liten stund. Hadde oppi den revne blomkålen,
kvernet pepper og salt. Stekte dette på middels varme i 7-8 minutter. Blandet oppi vårløken og serverte for
eksempel til kyllingbryst, svinefilet, biff, fisk
En litt sunnere Sjokolade-fondant
Denne gode desserten fant jeg inne på http://www.lavkarbo.no/
Den er litt sunnere enn den vanlige varianten, men smaker like nydelig!
Sjokolade-fondant:
50 g. mørk sjokolade (jeg tok sukkerfri) - smeltes i smørret
50 g. smør - smeltes med sjokoladen
2 egg - piskes lett
1/2 dl. natreen-pulver - has i de piskede eggene, ha så i sjokolade/smør.
1/2 dl. finmalte mandler- tilsettes tilslutt.
4 små smurte former, 180 grader nederst i ovnen 7 min.
Jeg stekte mine litt for lenge første gangen og da blir de ikke rennende. Ta de rett ut av ovnen etter 7 min og sett de på en rist 5-10 min. - nyt
Den er litt sunnere enn den vanlige varianten, men smaker like nydelig!
Sjokolade-fondant:
50 g. mørk sjokolade (jeg tok sukkerfri) - smeltes i smørret
50 g. smør - smeltes med sjokoladen
2 egg - piskes lett
1/2 dl. natreen-pulver - has i de piskede eggene, ha så i sjokolade/smør.
1/2 dl. finmalte mandler- tilsettes tilslutt.
4 små smurte former, 180 grader nederst i ovnen 7 min.
Jeg stekte mine litt for lenge første gangen og da blir de ikke rennende. Ta de rett ut av ovnen etter 7 min og sett de på en rist 5-10 min. - nyt
Quesadilla med kylling
Denne retten har vi ganske ofte hjemme hos oss. Det er skikkelig snadder og virkelig kosemat på en lørdag sammen med sin kjære, eller perfekt som en liten snack til venner på besøk!
Denne kan man jo bare endre fyllet etter hva man liker aller beste, men denne oppskriften er med kylling som er meget godt!
Ingredienser
2 Kyllingfileter
6 Tortillas
Rikelig Ost
1 Paprika
Salsa
2 Vårløk
Tacokrydder
Gouqamole hvis ønskelig
Slik gjør du:
Del kyllingen i små terninger og stek den med tacokrydder. Del opp grønnsakene i små biter/terninger og riv ost.
Varm en non-stick stekepanne på medium varme ca, jeg bruker ikke noe olje for da blir de så fete og sticky,
også fyller du bare på en tortilla med litt kylling, litt salsasaus, guaquamole og sprer litt grønnsaker rundt og strør på rikelig med ost,
legger en ny tortilla på toppen og legger hele "pannekaka" rett i panna og steker den ca ett minutt på hver side eller til osten smelter de to tortillaene sammen
Denne kan man jo bare endre fyllet etter hva man liker aller beste, men denne oppskriften er med kylling som er meget godt!
Ingredienser
2 Kyllingfileter
6 Tortillas
Rikelig Ost
1 Paprika
Salsa
2 Vårløk
Tacokrydder
Gouqamole hvis ønskelig
Slik gjør du:
Del kyllingen i små terninger og stek den med tacokrydder. Del opp grønnsakene i små biter/terninger og riv ost.
Varm en non-stick stekepanne på medium varme ca, jeg bruker ikke noe olje for da blir de så fete og sticky,
også fyller du bare på en tortilla med litt kylling, litt salsasaus, guaquamole og sprer litt grønnsaker rundt og strør på rikelig med ost,
legger en ny tortilla på toppen og legger hele "pannekaka" rett i panna og steker den ca ett minutt på hver side eller til osten smelter de to tortillaene sammen
Blomkålstappe
Blomkålstappeoppskrift:
Slik lager jeg den:
Koker et blomkålhode til det er mørt, har litt buljong i vannet
putter alt oppi en blender sammen med salt, pepper, bittelitt muskat nøtt, en smørklatt, en dæsj fløte og litt
blomkålvann, Kommer litt an på hvor tykk du vil ha den
Bare passe på å ikke ha oppi for mye væske, ellers kan det fort bli suppe.
Slik lager jeg den:
Koker et blomkålhode til det er mørt, har litt buljong i vannet
putter alt oppi en blender sammen med salt, pepper, bittelitt muskat nøtt, en smørklatt, en dæsj fløte og litt
blomkålvann, Kommer litt an på hvor tykk du vil ha den
Bare passe på å ikke ha oppi for mye væske, ellers kan det fort bli suppe.
BACON CHEESEBURGER CASSEROLE
Dette er en meget mektig og god middag som jeg fant inne på http://www.lavkarbo.no/
Den er til 3 porsjoner
1 pk. kjøttedeig uten salt & vann
2 vanlige egg pisket
113 gram revet cheddar
113 gram revet mozzarella
100 gram bacon i biter (eller mer)
1 middels løk hakket
et par fedd hvitløk
svart pepper nykvernet
chilipepper
100 gr paprika hvis ønskelig
Forvarm ovn til 175 C
Smuldre kjøttdeig til gylden, hell av evt. fett
Mix alle ingrediensene untatt mozzarellaen
Ha mixen oppi liten ildfast form og ha mizzarellaen oppå
Sett midt i ovnen og bak 25-30 minutter til osten bobler og er gylden
Jeg serverer dette med blomkålstappe
Den er til 3 porsjoner
1 pk. kjøttedeig uten salt & vann
2 vanlige egg pisket
113 gram revet cheddar
113 gram revet mozzarella
100 gram bacon i biter (eller mer)
1 middels løk hakket
et par fedd hvitløk
svart pepper nykvernet
chilipepper
100 gr paprika hvis ønskelig
Forvarm ovn til 175 C
Smuldre kjøttdeig til gylden, hell av evt. fett
Mix alle ingrediensene untatt mozzarellaen
Ha mixen oppi liten ildfast form og ha mizzarellaen oppå
Sett midt i ovnen og bak 25-30 minutter til osten bobler og er gylden
Jeg serverer dette med blomkålstappe
Grønnsaks og kjøtt-muffins
Dette er en kjempegod oppskrifte jeg fant inne på. http://www.lavkarbo.no/
Dette er en matmuffins som passer til frokost, lunsj, kvelds eller i sekken på tur eller i matpakka.
Purre, rødløk, champignon, paprika, blomkål og brokkoli stekes i stekepannen med godt smørog masse krydder (jeg bruker salt med urter, hvitløk med urter, paprika og oregano)
Steker så kjøttdeig og blander dette sammen. Om du vil ha annet kjøtt enn kjøttdeig kan du bruke bacon eller pølser eller kylling eller annet...
I en bolle blandes så dette med 5 store egg. Og helles så i former - enten silikonformer eller store muffinsformer. Dryss over ost.
Stek i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter.
Dette er lavkarbo mat, men - hvem som helst kan spise dette her, og det er kjempegodt
Dette er en matmuffins som passer til frokost, lunsj, kvelds eller i sekken på tur eller i matpakka.
Purre, rødløk, champignon, paprika, blomkål og brokkoli stekes i stekepannen med godt smørog masse krydder (jeg bruker salt med urter, hvitløk med urter, paprika og oregano)
Steker så kjøttdeig og blander dette sammen. Om du vil ha annet kjøtt enn kjøttdeig kan du bruke bacon eller pølser eller kylling eller annet...
I en bolle blandes så dette med 5 store egg. Og helles så i former - enten silikonformer eller store muffinsformer. Dryss over ost.
Stek i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter.
Dette er lavkarbo mat, men - hvem som helst kan spise dette her, og det er kjempegodt
onsdag 27. januar 2010
Creme Fraiche-kylling
Denne oppskriften fant jeg inne på http://www.lavkarbo.no/
Den er virkelig nydelig og hvis du serverer ris eller baguetter til så er ikke retten lavkarbo lengre.
Til ca 4 persjoner:
En blomkål og en brokoli deles i skiver og legges i bunnen av en oval ildfast form.
Tre kyllingfileter deles, stekes og legges over brokkolien.
Litt sopp stekes og legges over.
En løk hakkes, stekes og legges over.
Bland så:
2 bokser creme fraiche
2 ts paprikapulver
2 ts pepper
3 ts estragon
2 ts karri
2 ts buljongpulver
Og hell dette over formen.
Ha litt reven ost på toppen, gratiner i ovnen på 200 grader i en halvtime.
Serveres med salat, ris og baguetter.
Den er virkelig nydelig og hvis du serverer ris eller baguetter til så er ikke retten lavkarbo lengre.
Til ca 4 persjoner:
En blomkål og en brokoli deles i skiver og legges i bunnen av en oval ildfast form.
Tre kyllingfileter deles, stekes og legges over brokkolien.
Litt sopp stekes og legges over.
En løk hakkes, stekes og legges over.
Bland så:
2 bokser creme fraiche
2 ts paprikapulver
2 ts pepper
3 ts estragon
2 ts karri
2 ts buljongpulver
Og hell dette over formen.
Ha litt reven ost på toppen, gratiner i ovnen på 200 grader i en halvtime.
Serveres med salat, ris og baguetter.
Kjøtt "pai"
Jeg kom over en helt fantastisk flott blogg som heter Grys kjøkkenskriverier og prøve en oppskrifte fra siden hennes som heter:
Kjøtt "pai".
Grunnen til at jeg setter pai i annførselstegn er at dette er en "juksedeig" ved å bruke potetmos som lokk til paien, istedet for med mel.
Vil absolutt anbefale og lage dobbel posjon, her spiste vi opp alt sammen og vi er bare 2, sååå godt var det!!
Skru først ovnen på 200 grader.
Oppskrift på kjøttpai til 6:
800 g kjøttdeig
2 store gulrøter
2 bokser hakket tomat
2 poser potetmos
2 egg
salt/pepper
Stek kjøttdeigen og rasp gulrøtene grovt,
bland gulrot og tomat i kjøttdeigen, og smak til
med salt og pepper.
Ha kjøttmassen i ei ildfast form.
lag potetmos som beskrevet på posen,
og rør i to eggeplommer.
Pisk de to hvitene stive, og vend de forsiktig i stappen
Bre stappen over kjøttrøra i formen.
Sett den i ovnen, som er forvamet på 200 g.
Stekes i ca 30 min, til toppen er gylden.
Serveres med tyttebær og koke grønnsaker,
og hvorfor ikke litt potetskruer til barna
Godt og sunn høstmat.
Tips:Mat til mange ca 12 stk. lag dobbel oppskrift i langpanna,
og server godt brød og salat til. (Kjøttrøra kan lages ferdig
dagen før og settes kaldt.)
Kjøtt "pai".
Grunnen til at jeg setter pai i annførselstegn er at dette er en "juksedeig" ved å bruke potetmos som lokk til paien, istedet for med mel.
Vil absolutt anbefale og lage dobbel posjon, her spiste vi opp alt sammen og vi er bare 2, sååå godt var det!!
Skru først ovnen på 200 grader.
Oppskrift på kjøttpai til 6:
800 g kjøttdeig
2 store gulrøter
2 bokser hakket tomat
2 poser potetmos
2 egg
salt/pepper
Stek kjøttdeigen og rasp gulrøtene grovt,
bland gulrot og tomat i kjøttdeigen, og smak til
med salt og pepper.
Ha kjøttmassen i ei ildfast form.
lag potetmos som beskrevet på posen,
og rør i to eggeplommer.
Pisk de to hvitene stive, og vend de forsiktig i stappen
Bre stappen over kjøttrøra i formen.
Sett den i ovnen, som er forvamet på 200 g.
Stekes i ca 30 min, til toppen er gylden.
Serveres med tyttebær og koke grønnsaker,
og hvorfor ikke litt potetskruer til barna
Godt og sunn høstmat.
Tips:Mat til mange ca 12 stk. lag dobbel oppskrift i langpanna,
og server godt brød og salat til. (Kjøttrøra kan lages ferdig
dagen før og settes kaldt.)
Cheese Thrill
Her kommer nok en oppskrift fra kokeboka: Far heter Daddy, av Craig Whitson
Cheese Thrill
(biff av kvernet kjøtt)
Mengde: 1 person
Forbredelsetid: 15-20 minutter
Steketid: 8-10 minutter
250 gram grovkvernet kjøttdeig eller karbonadedeig
Noen skiver engelsk cheddarost (tine smaker for lite…)
Noen skriver bacon
2 ss olje
Havsalt og nykvernet sort pepper.
litt ketchup
Lag en flat, oval karbonade av halvparten av kjøttdeigen.
Ha litt ketchup på kjøttdeigen.
Legg 4-5 skiver cheddarost på kjøttet, men behold en 1cm ostefri kant, rundt det hele.
Legg resten av kjøttdeigen oppå osten og klem forsiktig kjøttet sammen til en stor biff.
Fest baconskivene rundt kanten av biffen med tannprikene.
Varm oljen i en stekepanne.
Ha biffen i stekepannen og ha på litt salt og pepper. Stek i pannen til kjøttet er brunt på undersiden, så snu kjøttet.
Ha salt og pepper på andre siden av kjøttet, legg på lokk og reduser varmen.
Stek biffen til den er medium stekt(ca 6-7minutter) Legg noen skiver cheddarost på biffen når det ca 2 minutter igjen av steketiden. Server Cheese Thrill straks osten er smeltet.
Det er godt med french fries eller andre poteter til. Grønnsaker, tomatsalsa eller ketchup og stekt løk passer også godt til Dette er en god kveldsmat på en helgekveld, eller når du bare har lyst på noe godt
Cheese Thrill
(biff av kvernet kjøtt)
Mengde: 1 person
Forbredelsetid: 15-20 minutter
Steketid: 8-10 minutter
250 gram grovkvernet kjøttdeig eller karbonadedeig
Noen skiver engelsk cheddarost (tine smaker for lite…)
Noen skriver bacon
2 ss olje
Havsalt og nykvernet sort pepper.
litt ketchup
Lag en flat, oval karbonade av halvparten av kjøttdeigen.
Ha litt ketchup på kjøttdeigen.
Legg 4-5 skiver cheddarost på kjøttet, men behold en 1cm ostefri kant, rundt det hele.
Legg resten av kjøttdeigen oppå osten og klem forsiktig kjøttet sammen til en stor biff.
Fest baconskivene rundt kanten av biffen med tannprikene.
Varm oljen i en stekepanne.
Ha biffen i stekepannen og ha på litt salt og pepper. Stek i pannen til kjøttet er brunt på undersiden, så snu kjøttet.
Ha salt og pepper på andre siden av kjøttet, legg på lokk og reduser varmen.
Stek biffen til den er medium stekt(ca 6-7minutter) Legg noen skiver cheddarost på biffen når det ca 2 minutter igjen av steketiden. Server Cheese Thrill straks osten er smeltet.
Det er godt med french fries eller andre poteter til. Grønnsaker, tomatsalsa eller ketchup og stekt løk passer også godt til Dette er en god kveldsmat på en helgekveld, eller når du bare har lyst på noe godt
Hvorfor ikke krydre tilværelsen litt med friske urter?
Basilikum smaker for eksempel godt til tomater, lyst kjøtt som kylling og kalv, samt i pastaretter, salater, supper og grønnsakretter.
Sitronmelisse er også en mye brukt urt og gir som navnet tilsier en lett sitronsmak. Den bør ikke kokes, og passer godt i salater, sammen med frukt eller i drikker, supper og sauser.
Den er pikant til fisk og egner seg godt som dekorasjon.
Sitronmelisse er også en mye brukt urt og gir som navnet tilsier en lett sitronsmak. Den bør ikke kokes, og passer godt i salater, sammen med frukt eller i drikker, supper og sauser.
Den er pikant til fisk og egner seg godt som dekorasjon.
2 smoothies
Jordbærsmoothie
1 dl dypfryste jordbær,
1 ss melis,
1 ½ dl melk
Banansmoothie
½ dl dypfryste bananskiver,
1 dl ananasyoghurt,
½ dl appelsinjuice
Velg den smaken du foretrekker og ha alle ingrediensene i en blender. Kjør blenderen til det har blitt en tykkflytendes drikk. Men ikke kjør blenderen i mer enn 1 minutt om gangen, for da kan motoren bli ødelagt.
Ha i store glass med sugrør og nyt den!:)
1 dl dypfryste jordbær,
1 ss melis,
1 ½ dl melk
Banansmoothie
½ dl dypfryste bananskiver,
1 dl ananasyoghurt,
½ dl appelsinjuice
Velg den smaken du foretrekker og ha alle ingrediensene i en blender. Kjør blenderen til det har blitt en tykkflytendes drikk. Men ikke kjør blenderen i mer enn 1 minutt om gangen, for da kan motoren bli ødelagt.
Ha i store glass med sugrør og nyt den!:)
Brytebrød
Dette er ett godt brytebrød som er koselig å servere en sommerkveld ved grillen, eller til den store salatbollen, eller kanskje til en gryte.
Oppskriften gir ca 20 boller
ingredienser:
3 1/2 dl skummet melk eller vann,
50 g gjær,
2 ss raps- eller olivenolje
1 ½ - 2 ts salt,
250 g sammalt hvete grov,
ca. 250 g hvetemel
Varm melken eller vannet til 37 °C. Rør gjæren ut i litt av væsken, og tilsett så resten av væsken, oljen, saltet
og mesteparten av melet. Elt deigen seig og fin. Dekk deigbollen med plast, og la deigen heve til størrelse på
et lunt sted. Ta deigen på bordet. Del den i 20 emner og trill glatte boller. Sett bollene litt tett, som en rund
kake, på plate dekket med bakepapir. Du kan godt legge bollene i en stor, smurt springform for å få brødet
helt rundt. Dekk brødet med klede og la det heve i 20 – 30 minutter. Pensle lett med lunkent vann og dryss
eventuelt på litt grov t mel, små havregryn eller solsikkekjerner. Stek brødet midt i ovnen ved 200 °C i 25 -
30 minutter. Avkjøl på rist. Sett hele brødet fram slik at alle kan bryte av de bollene de ønsker.
Tips:
Du kan godt bake grove rundstykker av samme deig. Sett da bollene med litt mellomrom på platen. Dekk
med klede og la bollene etterheve 20 – 30 minutter, eller til de er lubne og myke å ta på. Pensle med vann
eller melk, og klipp et lite kryss i toppen. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 230 °C i 12 – 15 minutter.
Avkjøl på rist.
Oppskriften gir ca 20 boller
ingredienser:
3 1/2 dl skummet melk eller vann,
50 g gjær,
2 ss raps- eller olivenolje
1 ½ - 2 ts salt,
250 g sammalt hvete grov,
ca. 250 g hvetemel
Varm melken eller vannet til 37 °C. Rør gjæren ut i litt av væsken, og tilsett så resten av væsken, oljen, saltet
og mesteparten av melet. Elt deigen seig og fin. Dekk deigbollen med plast, og la deigen heve til størrelse på
et lunt sted. Ta deigen på bordet. Del den i 20 emner og trill glatte boller. Sett bollene litt tett, som en rund
kake, på plate dekket med bakepapir. Du kan godt legge bollene i en stor, smurt springform for å få brødet
helt rundt. Dekk brødet med klede og la det heve i 20 – 30 minutter. Pensle lett med lunkent vann og dryss
eventuelt på litt grov t mel, små havregryn eller solsikkekjerner. Stek brødet midt i ovnen ved 200 °C i 25 -
30 minutter. Avkjøl på rist. Sett hele brødet fram slik at alle kan bryte av de bollene de ønsker.
Tips:
Du kan godt bake grove rundstykker av samme deig. Sett da bollene med litt mellomrom på platen. Dekk
med klede og la bollene etterheve 20 – 30 minutter, eller til de er lubne og myke å ta på. Pensle med vann
eller melk, og klipp et lite kryss i toppen. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 230 °C i 12 – 15 minutter.
Avkjøl på rist.
Lett potetsalat
Dette er en god og sunn potetsalat:
Dette er til ca 4-6 porsjoner:
Bland gjerne forskjellige grønnsaker i en potetsalat. Maiskorn har en fin, søtlig smak. Den solgule fargen vil
sammen med røde tomater, grønn paprika og issalat gi potetsalaten et fristende utseende.
500 g kokte poteter,
3 tomater, 1 grønn paprika,
½ - 1 issalat,
1 boks hermetiske maiskorn (ca 400g)
Dressing:
¾ dl olje,
2 1/2 ss hvitvinseddik eller eddik 5%,
ca 1 ts salt
1 hvitløksfedd,
finhakket nymalt pepper
Skjær de kokte potetene i terninger, tomatene i båter og paprikaen og issalaten i strimler. Sil godt av
maiskornene. Bland alle ingrediensene i en bolle. Visp sammen oljen, eddiken, saltet, finhakket hvitløk og
pepper. Bland dressingen i salaten med to gafler. Smak godt til. La salaten stå å trekke i ca. ½ time før
servering. Spekemat, grillmat eller røkt fisk smaker godt til.
Dette er til ca 4-6 porsjoner:
Bland gjerne forskjellige grønnsaker i en potetsalat. Maiskorn har en fin, søtlig smak. Den solgule fargen vil
sammen med røde tomater, grønn paprika og issalat gi potetsalaten et fristende utseende.
500 g kokte poteter,
3 tomater, 1 grønn paprika,
½ - 1 issalat,
1 boks hermetiske maiskorn (ca 400g)
Dressing:
¾ dl olje,
2 1/2 ss hvitvinseddik eller eddik 5%,
ca 1 ts salt
1 hvitløksfedd,
finhakket nymalt pepper
Skjær de kokte potetene i terninger, tomatene i båter og paprikaen og issalaten i strimler. Sil godt av
maiskornene. Bland alle ingrediensene i en bolle. Visp sammen oljen, eddiken, saltet, finhakket hvitløk og
pepper. Bland dressingen i salaten med to gafler. Smak godt til. La salaten stå å trekke i ca. ½ time før
servering. Spekemat, grillmat eller røkt fisk smaker godt til.
Rissalat
Jeg kom over denne oppskriften på nettet for flere år siden og nå finner jeg dessverre ikke adressen igjen, men må dele denne med dere!!
Denne er til ca 5-6 porsjoner
Denne salaten kan du godt invitere gjester på. Server grillet kylling eller kokt skinke til, eller ha bare brød
ved siden av. Med en god ost og frukt til ”dessert” er selskapet reddet.
ingredienser:
Ca. 1 liter kokt kald ris,
1 liten pkt dypfryste erter,
1 stor rød paprika,
5 hardkokte egg,
2 bananer
Dressing:
Saft av ½ sitron,
3 ss olje,
1-2 ss vann,
½-1 ts salt,
¼ ts pepper
Salaten forberedes dagen i forveien:
Kok risen og eggene.
Rens og finhakk paprikaen.
Bland ingrediensene til sausen.
Oppbevar alt i separate boller i kjøleskapet.
Bruk rester av kokt ris, eller kok ris til salaten. 4 dl ukokt ris gir ca. 1 liter kokt ris. Kok risen etter
anvisningen på pakken. Spyl risen i kaldt vann så grynene ikke klistrer seg sammen. La risen renne godt av.
Kok de dypfryste ertene 2-3 minutter i lettsaltet vann. Sil av og la dem bli kalde. Fjern frø og hinner fra
paprikaen, og skjær den i små terninger. Skrell eggene. Hakk dem i eggedeleren. Bland erter, paprika og
egg sammen med risen. Bruk to gafler til å blande med. Skrell bananene og del dem i skiver. Visp sammen
ingrediensene til dressingen. Legg bananskivene i så de ikke mørkner. Fyll salaten i en bolle, lagvis med
bananskivene. Hell resten av dressingen over. Server en bolle med lettrømme og fersk brød ved siden av
,
sammen med eventuelt kylling eller skinke.
Denne er til ca 5-6 porsjoner
Denne salaten kan du godt invitere gjester på. Server grillet kylling eller kokt skinke til, eller ha bare brød
ved siden av. Med en god ost og frukt til ”dessert” er selskapet reddet.
ingredienser:
Ca. 1 liter kokt kald ris,
1 liten pkt dypfryste erter,
1 stor rød paprika,
5 hardkokte egg,
2 bananer
Dressing:
Saft av ½ sitron,
3 ss olje,
1-2 ss vann,
½-1 ts salt,
¼ ts pepper
Salaten forberedes dagen i forveien:
Kok risen og eggene.
Rens og finhakk paprikaen.
Bland ingrediensene til sausen.
Oppbevar alt i separate boller i kjøleskapet.
Bruk rester av kokt ris, eller kok ris til salaten. 4 dl ukokt ris gir ca. 1 liter kokt ris. Kok risen etter
anvisningen på pakken. Spyl risen i kaldt vann så grynene ikke klistrer seg sammen. La risen renne godt av.
Kok de dypfryste ertene 2-3 minutter i lettsaltet vann. Sil av og la dem bli kalde. Fjern frø og hinner fra
paprikaen, og skjær den i små terninger. Skrell eggene. Hakk dem i eggedeleren. Bland erter, paprika og
egg sammen med risen. Bruk to gafler til å blande med. Skrell bananene og del dem i skiver. Visp sammen
ingrediensene til dressingen. Legg bananskivene i så de ikke mørkner. Fyll salaten i en bolle, lagvis med
bananskivene. Hell resten av dressingen over. Server en bolle med lettrømme og fersk brød ved siden av
,
sammen med eventuelt kylling eller skinke.
Salat med fetaost
Dette er en salat som er deilig å kose seg med ute på sommern sammen med litt grillmat kanskje??
Ellers så kan du jo bare spise salaten som den er, og kanskje hive oppi en kyllingfilet i strimler, så får du ett fullverdig middag. Bare fantasien setter grenser!
Dette er til 4-6 porsjoner:
1 issalat,
2 tomater,
½ agurk,
1 rød paprika,
1 grønnpaprika,
1 stor salatløk,
200 g fetaost,
2 hardkokte egg,
svarte olivener
finhakket persille
Dressing:
½ dl olivenolje,
½ dl hvitvinseddik,
1 hvitløksfedd,
salt og pepper.
Vask grønnsakene og la dem renne godt av. Skjær salaten i biter, tomatene i båter og agurken i skiver eller kubber. Fjerne frø og hinner fra paprikaene og skjær dem i strimler. Skrell løken og skjær den i ringer. Del fetaosten i små stykker og eggene i båter. Legg alt på et stort fat. Legg olivener på toppen og dryss på hakket persille. Visp sammen olje og eddik. Tilsett finhakket hvitløk og smak til med salt og pepper. Drypp dressingen over salaten. Noen vil ønske eks tra olivener ved siden av. Server fersk, godt brød til – gjerne grovt.
Men frykt ikke hvis du ikke har alle disse ingrediensene som står her, eller hvis det er noe dere ikke liker, så er det bare å erstatte med noe annet.
Ellers så kan du jo bare spise salaten som den er, og kanskje hive oppi en kyllingfilet i strimler, så får du ett fullverdig middag. Bare fantasien setter grenser!
Dette er til 4-6 porsjoner:
1 issalat,
2 tomater,
½ agurk,
1 rød paprika,
1 grønnpaprika,
1 stor salatløk,
200 g fetaost,
2 hardkokte egg,
svarte olivener
finhakket persille
Dressing:
½ dl olivenolje,
½ dl hvitvinseddik,
1 hvitløksfedd,
salt og pepper.
Vask grønnsakene og la dem renne godt av. Skjær salaten i biter, tomatene i båter og agurken i skiver eller kubber. Fjerne frø og hinner fra paprikaene og skjær dem i strimler. Skrell løken og skjær den i ringer. Del fetaosten i små stykker og eggene i båter. Legg alt på et stort fat. Legg olivener på toppen og dryss på hakket persille. Visp sammen olje og eddik. Tilsett finhakket hvitløk og smak til med salt og pepper. Drypp dressingen over salaten. Noen vil ønske eks tra olivener ved siden av. Server fersk, godt brød til – gjerne grovt.
Men frykt ikke hvis du ikke har alle disse ingrediensene som står her, eller hvis det er noe dere ikke liker, så er det bare å erstatte med noe annet.
MEATLOAF (Amerikansk kjøttpudding!)
Jeg har omtrent hele livet mitt vært fasinert av USA og av matvanene dems!
Så nå har jeg invistert i en kokebok av en ekte amerikaner som har bodd de siste 15 årene i norge og eier egne resturanter her i Norge. Kokeboka heter Far heter Daddy - grunnkurs i amerikansk mat og skrevet av: Craig Whitson.
Her kommer det en oppskrift på den amerikanskje kjøttpuddingen, Meatloaf, som er veldig god, og den er mer smakssatt enn den norske kjøttpuddingen!!
Anbefales!
Forberedelse: Ca 30 minutter
Steketid: 60 minutter.
Glasur:
1 dl ketchup
2 ss brunt sukker
Bland sammen ketchup og brunt sukker I en liten bolle.
Meatloaf:
2 ss Olje( raps, solsikke, mais og lignende, ikke olivenolje)
1 middels stor hakket løk
4 hvitløksfedd, finhakket
litt salt og pepper
2 egg
1 ts salt
1 ts nykvernet sort pepper
1 ts malt timian
½ ts malt oregano
3 ts dijonsennep, eller annen sterk sennep
3ts worcerstershireasaus
litt Tabasco saus
1 ½ dl melk
1kg god kjøttdeig eller karbonadedeig(eller se tips lengre ned)
2 ½ dl brødsmuler
4-5 ss haket persille
forvarm ovnen til ca 160 `C
varm oljen i en stekepanne
Stek løken og hvitløken(med litt salt og pepper) på middels varme, til løken blir myk.
Bland egg, salt, pepper, timian, oregano, sennep, worcestershiresaus, tabascosaus og mel sammen i en stor bolle eller en stor foodprosessor.
Tilsett kjøttet i eggeblandingen å rør godt eller kjør foorprosessoeren godt til det blir en fin deig.
Tilsett brødsmulene, persille og løkblandingen og rør godt sammen. Ha i mer melk hvis kjøttet fortsatt er klissete og henger fast i bollen.
Ha kjøttet i en smurt brødform akkurat som du ville gjort med en brøddeig.
Pensle glasuren over kjøttet. Bruk en gaffel for å flytte kjøttet litt vekk ifra sidene i formen slik at noe av glasuren renner ned langs sidene av kjøttet.
Bak meatloafen i ovnen i ca 60 minutter. Serveres med poteter, grønnsaker og saus

Tips:
Kjøp hels kjøttdeig eller karbonadedeig fra slakteren. Det går greit med vanlig kjøttdeig, men konsistensen blir litt annerledes. I USA finnes det en kjøttblanding laget spesielt til meatloaf. Prøv selv med en kombinasjon av 2/3 karbonadedeig og 1/3 medisterdeig.
Så nå har jeg invistert i en kokebok av en ekte amerikaner som har bodd de siste 15 årene i norge og eier egne resturanter her i Norge. Kokeboka heter Far heter Daddy - grunnkurs i amerikansk mat og skrevet av: Craig Whitson.
Her kommer det en oppskrift på den amerikanskje kjøttpuddingen, Meatloaf, som er veldig god, og den er mer smakssatt enn den norske kjøttpuddingen!!
Anbefales!
Mengde 6-8 personer
Forberedelse: Ca 30 minutter
Steketid: 60 minutter.
Glasur:
1 dl ketchup
2 ss brunt sukker
Bland sammen ketchup og brunt sukker I en liten bolle.
Meatloaf:
2 ss Olje( raps, solsikke, mais og lignende, ikke olivenolje)
1 middels stor hakket løk
4 hvitløksfedd, finhakket
litt salt og pepper
2 egg
1 ts salt
1 ts nykvernet sort pepper
1 ts malt timian
½ ts malt oregano
3 ts dijonsennep, eller annen sterk sennep
3ts worcerstershireasaus
litt Tabasco saus
1 ½ dl melk
1kg god kjøttdeig eller karbonadedeig(eller se tips lengre ned)
2 ½ dl brødsmuler
4-5 ss haket persille
forvarm ovnen til ca 160 `C
varm oljen i en stekepanne
Stek løken og hvitløken(med litt salt og pepper) på middels varme, til løken blir myk.
Bland egg, salt, pepper, timian, oregano, sennep, worcestershiresaus, tabascosaus og mel sammen i en stor bolle eller en stor foodprosessor.
Tilsett kjøttet i eggeblandingen å rør godt eller kjør foorprosessoeren godt til det blir en fin deig.
Tilsett brødsmulene, persille og løkblandingen og rør godt sammen. Ha i mer melk hvis kjøttet fortsatt er klissete og henger fast i bollen.
Ha kjøttet i en smurt brødform akkurat som du ville gjort med en brøddeig.
Pensle glasuren over kjøttet. Bruk en gaffel for å flytte kjøttet litt vekk ifra sidene i formen slik at noe av glasuren renner ned langs sidene av kjøttet.
Bak meatloafen i ovnen i ca 60 minutter. Serveres med poteter, grønnsaker og saus

Tips:
Kjøp hels kjøttdeig eller karbonadedeig fra slakteren. Det går greit med vanlig kjøttdeig, men konsistensen blir litt annerledes. I USA finnes det en kjøttblanding laget spesielt til meatloaf. Prøv selv med en kombinasjon av 2/3 karbonadedeig og 1/3 medisterdeig.
Løksuppe Alà Helstrøm
I vinter så såg jeg på tvprogrammet Helstrøm rydder opp og etter programmet er ferdig legges alle oppskriftene på hans retterer fra tvprogrammene på http://www.tv3.no/.
Så her kommer Eivind Helstrøms berømte løksuppe som er virkelig nydelig!!
Til 4. personer.
6 stk store gule løk
1 fedd hvitløk
2 laurbærblader
Salt
Pepper
Ca 1 l vann
4 stk loffskiver uten skorpe
100 g Gruyere eller annen ost til gratinering.
Slik gjøres det:
Så her kommer Eivind Helstrøms berømte løksuppe som er virkelig nydelig!!
Til 4. personer.
6 stk store gule løk
1 fedd hvitløk
2 laurbærblader
Salt
Pepper
Ca 1 l vann
4 stk loffskiver uten skorpe
100 g Gruyere eller annen ost til gratinering.
Slik gjøres det:
Kutt løken i skiver.
og stek den gyldenbrun i nøytral olje sammen med finsnittet hvitløk.
Rist en loffskive i tørr panne,eller i brødrister som jeg har gjort her. Skjær av skorpene.
Ha på vann så det dekker og vel så det.
Tilsett laubærbladene.
Kok i 30-45 minutter.
topp med ost og gratiner.
Smak til med pepper.
og salt !
Husk å ta ut laubærbladene før servering.
Ta ut de gratinerte brødskivene med ost, og legg de til side.
Ta frem suppeboller og ha først i litt suppe.
Tilsett deretter en loffskive med ost på toppen og strø litt persille over.
Velbekomme!