mandag 31. oktober 2011

Happy Halloween og liten forsmak på jul også..

Idag er det jo selveste Halloween!
Så til dere alle sammen der ute:


Så idag ble det muffins med oransje krem så klart...
Men det er litt mer enn bare halloween i dag, fordi dette er en liten forsmak på jula også!
Muffinsene jeg har laget er det nemlig  dots kjeks med pepperkakesmak og sjokolade.

Så det ble litt julesmak på muffinsene også.


Jeg kjøpte den nye dots kjeksen for en ukes tid siden, og smakte på 1, da bestemte jeg meg med en gang om at denne skulle jeg  ha i en muffins snart!
Men siden jeg har vært syk så ble det ingen oppskrifter før idag! 

Så da måtte det selvsagt bli oransjeskrem til ære for halloween! :)

Jeg bruke grunnoppskrift  på vaniljemuffins fra boka lekende lett cupcakes av Paul Løwe, men tilsatte da i tillegg dots kjeks..


Her er oppskriften: Til 12 store eller 25 små

150 gram romtemperet smør
2 dl sukker
3 store egg
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker, essence eller frø fra vaniljestang.

Slik gjøres det:
Forvarm ovnen til 180 grader.
Rør sammen smør og sukker til det blir lyst og lyftig.
Tilsett eggene, en om gangen, og rør godt imellom hvert egg.
Ha i hvetemel, bakepuler og valinjesukker/essence eller vaniljefrø som jeg gjorde i dag.
Rør alt til du får en fin og fluffig røre.
Tilsett dotskjeksene i små biter i deigen, og rør forsiktig alt rundt til det er godt blandet.



Fordel røren i muffinsformer. Fyll formene ca 3/4 fulle. Det er fordi muffinsene stiger litt når de stekes. Fyller man fult kan det renne over.

Jeg bruker en muffinsbrett hvor jeg har i papirformer fordi da holder fasongen på muffinsene seg bedre. Min er fra Wilton, som du kan få kjøpt både hos cacas og kakeboksen
Stekes i midten av ovnen, de store skal stekes i ca 20 minutter, mens de små i ca 12 minutter. Følg med mot slutten. De er ferdige når man prøver ta en kakestikke og stikker det i midten på en muffins. og det ikke er noen smuler på den.


Avkjøl muffinsene på rist.

Idag bruker jeg supersøte muffinsformer. Jeg hadde ikke skumle hodekalleformer, så da ble det supersøte mummitrollet istedet i oransje farge. De fikk jeg av min sponsor kalasform.


Så over til kremen, mens muffinsene avkjøles.
Ostekrem ca 1 liter.
Du trenger:

 200 gram romtemperet smør
340 gram kremost naturel som for eks tine kremost eller philadelpia
1 L melis
1ts vaniljesukker
oransje konditorifarge, evt rød og gul hvis du ikke har oransje.

Kjør smør og ost sammen  i en kjøkkenmaskin til det blir mykt.

Tilsett melis, litt om gangen, til du får den kremkosnistensen du ønsker.

Tilsett vaniljesukker og konditorifarge. Har du ikke oransje så kan du tilsette rød og gul, for det blir oransje sammen.

Så er det bare å starte med pyntingen av muffinsene, når de er blitt helt avkjølte.
Idag brukte jeg min Decomax til å pynte muffinsene med!
Fylte den med kremen.
Jeg brukte den mellomste stjernetuppen som følger med( føler med 6 forskjellige tuter)
Denne tuppen lager fine "riller" i kremen.


Så var det bare å bruke fantasien.
Bare prøve ut litt forskjellig, selv om det ikke ble så veldig skummelt.

Her ble det 3 forskjellige som jeg serverte til ett par barn som kom innom:

Og jeg klarte ikke dy meg selv heller...åhhh, nam, nå begynner jeg å glede meg til jul, når jeg kjente denne deilige pepperkakesmaken.

Og blir det krem til overs, så kan kremen oppbevares i inntil 10 dager i kjøleskapet.
Ta den ut en times tid før bruk, og rør den opp igjen i en kjøkkenmaskin før serving.

Hvis du forresten lurer på hvor du får tak i en Decomax, så kan den få kjøpt på Traktøren kjedene her i norge.

Nå skal vi kose oss med resten av de nydelige muffinsene
HAPPY HALLOWEEN ALLE SAMMEN!!!


fredag 14. oktober 2011

Franske makroner

Jeg har i lenge tid tenkt jeg skulle prøve å lage franske makroner. Det fine med de er at man kan bruke alle mulig slags smaker og for å gjøre det litt gøy, kan man bruke forskjellige farger slik at makronene får masse forskjellige farger. Man kan farge både kremen inni og selveste makronen.
Dette var mitt første forsøk, så det ble ikke perfekt, men jeg har blitt bitt av basillen. De smakte utrolig godt. Og jeg gleder meg til å prøve ut masse forkjellige smaker.

Jeg ble kontakt av ei hyggelig dame fra grossist virksomhet Hamonoya i København, som har en masse forskjellige kjøkkenredskaper, bla. Microplane og Lekue som de selger i Danmark, Norge og Sverige.
Hun lurte på om jeg hadde lyst til å prøve ut ett par produkter fra Lèkuè, og det sa jeg gjerne ja takk til.

Jeg fikk prøve ut denne flotte og utrolig kjekke makron bakematte
 Flott silikonmatte som tåler både å fryses ned og brukes i steikovnen.

og  Decomax som brukes til å pynte kaker, sprøyte ut makroner osv.



.










Det følger med 6 forskjellige munnstykker i forskjellige størrelser og den rommer 500ml. .















Begge tingene var utrolig enkle i bruk, og jeg gleder meg til å lage makroner igjen.

Oppskriften fant jeg hos Grys kjøkken skriverier

Først skoldes, tørkes og males mandler til mandelmel.(200 g det blir litt svinn)
Dette kan med fordel gjøres et par dager i forrveien.

Sett de malte mandler 150 g og 4 egg på kjøkkenbenken dagen før!

Dette trenger du til

Makroner: ca 20 (altså 40 halve)

60 g eggehvite (ca 2 egg)

+ 60 g eggehvite(ca 2 egg)

150 g fin malte mandler

150 g melis

150 g sukker

50 g vann

35 g sukker

litt tykkflytende konditifarge (rød)

Slik gjøles det:

Kjør de malte mandlene og melisen i en hurtigmikser.
Sikt det i en skål (dette tar litt tid)
Bland 60 g eggehvite(2 eggehvitter)
og litt farge i mandelmassen (ha i godt med farge, jeg hadde for lite)

Rør til alt er blandet.
60 g eggehvite piskes stiv i en ren bolle(viktig, ellers blir det ikke stivt),
tilsett 35 g sukker, fortsett og pisk.
Kok opp 150 g sukker og vannet.
det skal bli ca 110 grader.
(Det tar ca 5 min)

Hell den varme sukkerlaken i en tynn ståle ned i eggehviteskummet.

Fortsett og visp til marengsen er blitt kald.
Bland inn marengsen i mandelmassen,
vend inn litt etter litt med en slikkepott.
Det skal bli en tykkflytende lava...
Det er viktig og ikke røre for mye,

heller ikke for lite....

for mye: makronene blir flate,

for lite: makronene kan sprekke.

**
Så tok jeg i bruk Decomax i stedet for en sprøytepose med en stor rund tipp, som følger med.
På toppen er ett skrulokk som var utrolig lett å skru av og på, jeg åpnet lokket og fylte makronmassen i åpningen som er utrolig bred og rommer mye.
Så var det bare å skru på lokket igjen og starte å sprøyt massen på de opptegnede sirklene på matten.

Man bare staret med å sprøyte massen i den lille sirklen og fortsatte til den fylles ut til den største  sirkelen.















Den er så enkel på klemme på, syntes faktisk den er mye bedre å bruke enn vanlig sprøytepose.














Etter ett par forsøk begynte jeg få dreisen på det.














Slik ble mine første makroner ustekte.. Syntes det gikk som en lek med både makronmatten og decomax.

La nå makronene stå og hvile i ca 1 time,
til de er tørre på overflaten.


Stek makronene midt i ovnen 160 g 12-15 min. og avkløles før de tas av bakepapiret.

De kunne gjerne ha vært  høyere...
Jeg får prøve igjen, dette er min første forsøk.


Legg de ferdige avkjølte makronene til siden, evnt frys de ned hvis de skal brukes ved senere anledning.


Til fyll denne gangen, brukte jeg rett å slett bare vanlig nugatti på boks, neste gang skal jeg lage mitt eget fyll, men siden jeg hadde litt dårlig tid siden jeg holdt på med å lage mat og kaker til 30 års lagen mitt, ble det en veldig enkel løsning denne gangen, men jeg skal love deg at det smakte nydelige.

Man bare fyller på nugatti på ene halvdelen av makronen og finner en makrondel som er lik som man legger på toppen.

Legg gjerne de ferdige makronen i  kjøleskapet en dag for å utbedre smakene.

Og når de skal serveres... så server gjerne med sterk kaffe.


Jeg vil takke Stephanie i  Hamonoya i København for at jeg fikk lov til å prøve ut disse to flotte bakeproduktene. Jeg syntes begge to var helt supre produkter, som kommer til å bli flittig brukt i bakingen min fremover. Gleder meg til å bruke disse i videre baking. Disse produktene kan man få kjøpt i trøktøren kjeden i hele norge.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails