tirsdag 19. oktober 2010

Cindy Crawford's Strawberry-Rhubarb Pie






Da supermodellen Cindy Crawford var gjest i TV-showet til Oprah Winfrey som hadde temaet "What the Stylemakers Can't Live Without", viste hun hvordan hun lager sin og ektemannens favorittkake på kjøkkenet deres i Malibu. Favorittkaken er en herlig, amerikansk pai med jordbær og rabarbra. Oppskriften sa hun at hun hadde fra det kjente matbladet "Saveur" (se link til både matbladets og Oprahs nettside under "Lenker"). Etter denne happeningen har kaken blitt berømt! Jeg stusset litt da jeg skulle lage paideigen, som er annerledes enn noen annen paideig jeg hittil har laget. Men da jeg smakte paien falt jeg pladask!!! (Paideigen ligner på den sprøe og litt boblete deigen til McDonalds sin "Apple Pie"). Nydelig!





Ingredienser:Paideig:
7 dl hvetemel
1 ts salt (se tips)
2 dl matolje (se tips)
6-8 ss melk

Fyll:
3 dl sukker
1 dl hvetemel
0,5 ts muskat
0,5 ts kanel
7 dl rensede, halve jordbær
4,5 dl rensede rabarbra i biter
2 ss smør

På toppen av paien:
2 ss melk
2 ss sukker

Fremgangsmåte:Bland mel og salt. Mål opp mengden olje og melk i et målebeger (ikke rør om). Ha dette i melblandingen. Kna deigen raskt sammen slik at den blir smidig og lar seg kjevle (se tips).

Del deigen i to deler. Kjevle ut halvparten og kle bunn og kanter på en godt smurt paiform (24 cm i diameter).

Til fyllet blandes sukker, mel og krydder i en kjele. Ha i jordbær og rabarbra. La småkoke under omrøring til du får en tykk fruktgrøt (se tips). Avkjøl.

Ha fruktgrøten i paiformen. Fordel over smøret i klatter. Dekk med resten av paideigen. Du kan enten kjevle den ut og legge på som lokk over hele paien, eller skjære ut remser og lage gittermønster. Hvis du lager helt lokk, må du skjære noen snitt i den som luften kan sive ut fra under stekingen (ellers blåser pailokket seg opp).

Pensle over pailokket med melk og dryss over sukker.

Stek paien på en stekeplate (se tips) midt i ovnen ved 200°C i 50 min. Avkjøl paien i minst 1 time før servering (se tips).

Tips:Jeg har gjort om litt på oppskriften for å få den til å passe til norske mål. Merk at det er viktig å tilsette saltet fordi det ikke er salt i oljen (annerledes dersom du lager en paideig med smør). Pass på å bruke matolje med nøytral smak, slik som rapsolje eller solsikkeolje. Tilpass mengden melk. Deigen skal kunne kjevles ut (selv om det krever litt tålmodighet). Bruk gjerne en kjevlematte av plast (fra Tupperware).

Det trengs i prinsippet ikke noe vann i kjelen når du koker fruktgrøten, for både jordbærene og rabarbraen avgir væske ved oppvarmingen. Du kan likevel ha 1 ss vann i kjelen hvis du er redd for at grøten skal svi seg.

Det er lurt å steke paien på stekeplate og ikke rist, fordi det kan dryppe litt av formen.

Paien må avkjøles før servering, slik at fyllet stivner litt.

Paien smaker best samme dag den er laget, selv om den i prinsippet kan fryses.

Better than Sex Cake (Ladies only)

Better than Sex Cake (Ladies only)


! ... Ikke mine ord, altså;-) Men dette er nå engang navnet på denne helt spesielle kaken som har blitt ENORMT POPULÆR i Amerika. Kaken finnes i et par ulike varianter - noen lyse og noen mørke. Denne versjonen er nærmest som en dessertkake og inneholder ikke noe kakedeig. Bunnen er basert på pecannøtter, og deretter består kaken av et hvitt fyll som lages med kremost, melis og crème fraîche og et mørkt fyll bestående av deilig sjokoladepudding. Og selv om du skulle være av den sorten som foretrekker en porsjon sex fremfor en porsjon av denne kaken, kan du jo unne deg begge deler:-) Du skal ikke se bort i fra at det kommer et lite, begeistret "Åh" fra deg når du smaker på den (kanskje til og med om du skulle være mann) - for kaken er faktisk utrolig god!




Ingredienser:Bunn:
2 dl hvetemel
200 g smør
150 g pecannøtter
3 ss brunt sukker

Fyll 1:
200 g kremost naturell
2,5 dl melis
300 g crème fraîche
3 plater gelatin (se tips)

Fyll 2:
2 pk sjokoladepuddingpulver (se tips)
2 dl vann
2 ss sukker
1 liter melk
7 plater gelatin (se tips)

Fyll 3:
2 dl crème fraîche
0,5 dl melis
2 plater gelatin (se tips)

Pynt:
50 g pecannøtter

Fremgangsmåte:Finhakk pecannøttene og bland med mel og brunt sukker. Bland med mykt smør til en jevn masse. Press dette godt ned i bunnen på en smurt, rund form (26 cm i diameter) (se tips). Stekes midt i ovnen ved 175°C i 20 min. Avkjøl.

Pisk sammen kremost og melis. Rør inn crème fraîche (ikke rør mer enn nødvendig for å få alt blandet). Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 10 min. Klem ut vannet og smelt gelatinplatene (gjøres raskt i en kopp i mikro). Avkjøl litt. Rør den smeltede gelatinen inn i kremostmassen. Fordel kremostfyllet over kakebunnen i formen. Sett kaken i kjøleskapet i 4 timer (og helst over natten, se tips).

Til fyll 2 bløtlegges gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Bland imens sjokoladepuddingpulveret med 2 dl vann i en kjele til en glatt blanding. Spe med melken og ha i sukkeret. Kok opp blandingen under omrøring, og la den småkoke lenge nok til at den tykner ordentlig i konsistensen. Rør hele tiden og pass godt på at puddingen ikke svir seg i bunnen. Ta kjelen av platen. Klem vannet ut av de bløtlagte gelatinplatene og ha i den varme sjokoladepuddingen. Rør til gelatinen har løst seg opp. Avkjøl blandingen til den er kald, men fortsatt tyktflytende (se tips). Ha den så forsiktig over ostekremfyllet i formen. Sett kaken i kjøleskapet over natten.

Rør sammen crème fraîche og melis til fyll 3 (ikke rør mer enn nødvendig for å få det blandet). Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 10 min. Klem ut vannet og smelt gelatinplatene (gjøres raskt i en kopp i mikro). Avkjøl litt. Rør den smeltede gelatinen inn i crème fraiche-blandingen. Fordel dette så over sjokoladepuddingen i formen. Dryss over hakkede pecannøtter. Sett kaken i kjøleskapet i minst 3 timer.

Før servering løsnes kakeringen fra kaken med en kniv. Fjern kakeringen forsiktig. Oppbevares kjølig.

Tips:Bruk gjerne en kakeform som er kombinert med fat (fra Porsgrunn, se bildet). Da kan du servere kaken rett fra formen uten å måtte flytte på den.

Kremostfyllet bør stå i kjøleskapet lenge nok til at det blir stivt og ikke blander seg med sjokoladepuddingen. Jeg hadde kaken i kjøleskapet over natten med bare kremostfyll og hadde på sjokoladepuddingen dagen etter. Da er du på den sikre siden, men ulempen er jo at du da må starte med å lage kaken 2 dager før servering.

Bruk for eksempel sjokoladepuddingpulver fra Freia (1 pk er på 113 gram og er beregnet til 6 porsjoner sjokoladepudding).

I originaloppskrifter er det faktisk ikke gelatin, men etter tilbakemeldinger fra flere er oppskriften endret slik at den nå inneholder en god del gelatin. Bruker du den angitte mengden, skulle du være sikret at hvert av kakefyllene stivner tilstrekkelig i konsistensen.

Det er viktig at sjokoladepuddingen avkjøles til den er helt kald før den has på kremostfyllet, men den skal likevel ikke være stivnet. Rør stadig i den under avkjøligen, slik at det ikke danner seg klumper. Dersom sjokoladepuddingen stivner for mye før du har den i kakeformen, kan den piskes litt opp igjen med en stålvisp eller håndmikser (men puddingen kan da bli littegrann klumpete).

Se også "Oreo Cake Original", som er en amerikansk kake som ligner litt på denne her av type.

Oreomuffins


Oreomuffins

Oreokjeks er så populære i USA at den legendariske rocke- og bluesgitaristen Lonnie Mack har skrevet en egen "Oreo Cookie Blues":-) Her har du verdens mest berømte kjeks i noen helt utrolig deilige, myke "Oreomuffins"! Muffinsene er ekstremt lette å lage! Oppskriften gir 12 stk supergode muffins (høres det lite ut, kan du doble oppskriften;-)).
Oppskriftene fant jeg inne på http://www.detsoteliv.no/




Ingredienser:1 stort egg
1,25 dl melk
1,25 dl sukker
60 g smør
3,5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
50 g chocolate chips (se tips)
8 stk Oreokjeks

Fremgangsmåte:Smelt smør.

Pisk sammen smeltet smør,  egg,

sukker,

og melk,

med en stålvisp.

Sikt mel og bakepulver

og bland i til en jevn deig (ikke rør mer enn nødvendig). Hakk oreoskjeks.



Hakk kokesjokolade.

Vend i sjokoladebiter og hakkede Oreokjeks.



Ha papirformer på et stekebrett eller i et muffinsbrett (se tips)

 og fyll formen ca 3/4 full i formene.

Stek muffinsene midt i ovnen ved 200°C i 10-15 min,

eller til de er gyldne på toppen (sjekk med kakenål at de er gjennomstekte).

 Tips:Jeg brukte 50 g grov hakket kokesjokolade , men du kan bruke Freia sjokoladelinser i disse muffinsene. .

Hvis du vil, kan du pynte muffinsene med mini-Oreokjeks som på bildet (festes til muffinsene med litt smeltet sjokolade eller pisket krem).



Og fest en mini oreos kjekt oppå sjokoladen.



Bruker du papirformer, er det lurt å ha dem i et muffinsbrett. Da holder muffinsene fasongen bedre. "Oreomuffins" er kjempefine å fryse!

søndag 17. oktober 2010

gulrotsuppe med ingefær

Her kommer en oppskrift på hjemmelaget gulrotsuppe med ingefær. Fikk oppskriften av min svigerinne.

En deilig høstsuppe


ca 4 posjoner.

8 stk gulrot

1 fedd hvitløk

1 stk løk

1 ss rapsolje

2 ss revet ingefær

1 stk kyllingbiljong(terning)

1 ss sitronsaft

2 dråper tabasco

pesto


Slik gjøres det:
 Skrell gulrøtter, løk, hvitløk og skjær i mindre biter.

Surr sønnsakene i olje i noen minutter uten at de får farge.

Tilsett ingefær og la det steke forsiktig en liten stund.
. tilsett buljongterningen, jeg har smurdret den opp. 
Tilsett halvparten av vannen,
og la koke under lokk til gulrøttene er myke.
 Bruk en stavmikser eller lignendes til å mos suppen.

Lag det til purre.
Tilsett resten av vannet.
 smak suppen til med salt, 2 dråper tavaso og sitronsaft.

Her serverte jeg suppen med rester av gårsdagens engelske muffins, som passet veldig godt!

PS:  litt pesto i bollen før du heller på suppen gjør seg godt!

lørdag 16. oktober 2010

Engelske frokost muffins.


Disse engelske frokostmuffinsene fant jeg inne på denne bloggen:  vaffelhjertet
Gir omtrent 18 muffins. Passer perfekt å servere til eggeretter, eller som tilbehør til middag.


Du trenger:
2,5 dl melk

2 ss sukker

1 pakke tørrgjær

1/2 ts bakepulver

2,5 dl vann

50 gr smør

750 gr hvetemel

1 ts salt

durumhvete eller grovt maismel til utkjevling


Slik gjøres det:

Bland sammen hvetemel, sukker, salt, bakepulver og tørrgjær i en bakebolle.

Smelt smør i en kjele

og tilsett melk og vann.

Væsken skal være fingervarm.

Ha væsken sammen med det tørre og elt til en glatt deig.

Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse.


Etter hevingen knas deigen sammen og kjevles ut til til en leiv, ca 2 cm tykk.

Bruk en rund utstikker, et glass eller f.eks en tom hermetikkboks til å stikke ut rundinger på omtrent 10 centimeter.


Legg emnene på et bakebrett strødd med enten durumhvete eller maismel til etterheving i en halvtime. Strø også mel oppå emnene.



Stek emnene i en middels varm tørr stekepanne i omtrent 10 minutter på hver side.


Velbekomme!



fredagspizza 2

Fredager har vi som regel hjemmelaget pizza,men jeg prøver å variere fyllet hver fredag. Denne fredagen ble det: bacon,løk,kjøttdeig, skinke og ost. Og på toppen strødde jeg over litt valnøtter.

Til 2 store pizzaer
til deigen:


1 kg mel til grovbakst

6 ss nøytral olje, som for eks maisolje

5 dl vann



til pizzasausen:

1 stk løk

1 stk paprika

2 ss olje

1 bk knuste hermetiske tomater

0,5 dl tomatpuré

0,5 stk grønnsak- eller hønsebuljongterning

2 ts tørket oregano/pizzakrydder/basilikum

salt

pepper

Fyllet:
1 pk bacon
400gram kjøttdeig
1/2 boks picknik skinke
1 løk
Masse raspet ost.
Slik gjøres det:
Start med å lage deigen! Siden den skal heve ca 1 time.


Rør gjæren ut i lunkent vann (tørrgjær blandes i melet), tilsett salt og olje og elt inn mel til en glatt deig. Dekk til bakebollen og la deigen heve minst 45 min, gjerne 1 time.

Lag tomatsaus mens deigen heves. Rens og finhakk løk og surr den myk i olje tilsett paprika i terninger, hermetiske tomater, tomatpuré, buljongterning og krydder. Kok opp og la sausen trekke i minst 15-20 min. Smak ev til med mer krydder, salt og pepper.

Varm stekeovnen til 250 °C.

Mens ovnen blir varm kan man starte med å lage fyllet. Stek kjøttdeig med valgfritt krydder(idag hvitløk)

Kutt skinken i strimler/biter.  skjær løk i båter. Skjær bacon i mindre biter.
Ta deigen ut på et melet bake bord . "Klapp" eller kjevle ut den og legg i en langpanne og la heve i 10-15 min. Smør over halvparten av tomatsausen, dryss over kjøttdeigen, strimlet skinke,løk, bacon  og til slutt den revede osten. Hvis ønskelig kan man drysse litt salt og pepper og pizzakrydder over osten før man setter den i stekovnen.

Gjør på samme måte med pizza nr 2, varier gjerne på fyllet.

Stek i varm stekeovn 250 °C på midterste rille i 15-20 min
Hvis ønskelig strø over litt valnøtter før servering.
Hvitløksdressing er kjempegodt til pizza.

tirsdag 12. oktober 2010

fylt hamburger



Jeg tenkte at idag så jeg vil prøve å ha fyllet som skal være på hamburgeren inni hamburgeren, så da prøvde jeg ut denne oppskriften som jeg har funnet på sparket. Ta det du har i kjøleskapet.


Til 4 pers.

kjøttdeigblanding:
400gram kjøttdeig
1/2 rød paprika
1/4 chilli(kan sløyfes)
gulost i terninger
1/2 boks mais
1/2 løk hakket
2 hvitløksfedd.
sennep
salt
pepper
soltørkede tomater
1egg
litt vann

Dress hamburgerbrødet:
Polarbrød
grønn salat
dressing
ketchup
sennep

Slik gjøres det:

Hakk alle grønnsakene og osten.
Ha kjøttdeigen i en bolle, og tilsett alle ingrediensene til kjøttdeigblandingen. Rør godt sammen til en deig.
Form til 4 like store hamburgere-ca 100gram hver.
Stek gjerne i en grillpanne til hamburgerne er gjennomstekte.
Dress opp polarbrødene med kentchup, dressing, grønn salat og ellers hva du ønsker.
Velbekomme!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails