fredag 14. oktober 2011

Franske makroner

Jeg har i lenge tid tenkt jeg skulle prøve å lage franske makroner. Det fine med de er at man kan bruke alle mulig slags smaker og for å gjøre det litt gøy, kan man bruke forskjellige farger slik at makronene får masse forskjellige farger. Man kan farge både kremen inni og selveste makronen.
Dette var mitt første forsøk, så det ble ikke perfekt, men jeg har blitt bitt av basillen. De smakte utrolig godt. Og jeg gleder meg til å prøve ut masse forkjellige smaker.

Jeg ble kontakt av ei hyggelig dame fra grossist virksomhet Hamonoya i København, som har en masse forskjellige kjøkkenredskaper, bla. Microplane og Lekue som de selger i Danmark, Norge og Sverige.
Hun lurte på om jeg hadde lyst til å prøve ut ett par produkter fra Lèkuè, og det sa jeg gjerne ja takk til.

Jeg fikk prøve ut denne flotte og utrolig kjekke makron bakematte
 Flott silikonmatte som tåler både å fryses ned og brukes i steikovnen.

og  Decomax som brukes til å pynte kaker, sprøyte ut makroner osv.



.










Det følger med 6 forskjellige munnstykker i forskjellige størrelser og den rommer 500ml. .















Begge tingene var utrolig enkle i bruk, og jeg gleder meg til å lage makroner igjen.

Oppskriften fant jeg hos Grys kjøkken skriverier

Først skoldes, tørkes og males mandler til mandelmel.(200 g det blir litt svinn)
Dette kan med fordel gjøres et par dager i forrveien.

Sett de malte mandler 150 g og 4 egg på kjøkkenbenken dagen før!

Dette trenger du til

Makroner: ca 20 (altså 40 halve)

60 g eggehvite (ca 2 egg)

+ 60 g eggehvite(ca 2 egg)

150 g fin malte mandler

150 g melis

150 g sukker

50 g vann

35 g sukker

litt tykkflytende konditifarge (rød)

Slik gjøles det:

Kjør de malte mandlene og melisen i en hurtigmikser.
Sikt det i en skål (dette tar litt tid)
Bland 60 g eggehvite(2 eggehvitter)
og litt farge i mandelmassen (ha i godt med farge, jeg hadde for lite)

Rør til alt er blandet.
60 g eggehvite piskes stiv i en ren bolle(viktig, ellers blir det ikke stivt),
tilsett 35 g sukker, fortsett og pisk.
Kok opp 150 g sukker og vannet.
det skal bli ca 110 grader.
(Det tar ca 5 min)

Hell den varme sukkerlaken i en tynn ståle ned i eggehviteskummet.

Fortsett og visp til marengsen er blitt kald.
Bland inn marengsen i mandelmassen,
vend inn litt etter litt med en slikkepott.
Det skal bli en tykkflytende lava...
Det er viktig og ikke røre for mye,

heller ikke for lite....

for mye: makronene blir flate,

for lite: makronene kan sprekke.

**
Så tok jeg i bruk Decomax i stedet for en sprøytepose med en stor rund tipp, som følger med.
På toppen er ett skrulokk som var utrolig lett å skru av og på, jeg åpnet lokket og fylte makronmassen i åpningen som er utrolig bred og rommer mye.
Så var det bare å skru på lokket igjen og starte å sprøyt massen på de opptegnede sirklene på matten.

Man bare staret med å sprøyte massen i den lille sirklen og fortsatte til den fylles ut til den største  sirkelen.















Den er så enkel på klemme på, syntes faktisk den er mye bedre å bruke enn vanlig sprøytepose.














Etter ett par forsøk begynte jeg få dreisen på det.














Slik ble mine første makroner ustekte.. Syntes det gikk som en lek med både makronmatten og decomax.

La nå makronene stå og hvile i ca 1 time,
til de er tørre på overflaten.


Stek makronene midt i ovnen 160 g 12-15 min. og avkløles før de tas av bakepapiret.

De kunne gjerne ha vært  høyere...
Jeg får prøve igjen, dette er min første forsøk.


Legg de ferdige avkjølte makronene til siden, evnt frys de ned hvis de skal brukes ved senere anledning.


Til fyll denne gangen, brukte jeg rett å slett bare vanlig nugatti på boks, neste gang skal jeg lage mitt eget fyll, men siden jeg hadde litt dårlig tid siden jeg holdt på med å lage mat og kaker til 30 års lagen mitt, ble det en veldig enkel løsning denne gangen, men jeg skal love deg at det smakte nydelige.

Man bare fyller på nugatti på ene halvdelen av makronen og finner en makrondel som er lik som man legger på toppen.

Legg gjerne de ferdige makronen i  kjøleskapet en dag for å utbedre smakene.

Og når de skal serveres... så server gjerne med sterk kaffe.


Jeg vil takke Stephanie i  Hamonoya i København for at jeg fikk lov til å prøve ut disse to flotte bakeproduktene. Jeg syntes begge to var helt supre produkter, som kommer til å bli flittig brukt i bakingen min fremover. Gleder meg til å bruke disse i videre baking. Disse produktene kan man få kjøpt i trøktøren kjeden i hele norge.

5 kommentarer:

  1. Øvelse gjør mester. Har prøvd flere ganger og det blir bedre for hver gang.

    SvarSlett
  2. Det så skikkelig avansert ut :) hehe

    Men så utrolig godt ut da! :)

    SvarSlett
  3. ja, dette kommer jeg til å prøve igjen å igjen med masse forskjellige smaker..

    Supersunn: dette var så utrolig enkelt og veldig gøy! :)

    Og veldig godt, men kanskje ikke så sunt da;) men av å til må man kunne få lov å synde litt;) hehe...

    SvarSlett
  4. Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

    Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så får du tips om andre gode blogger også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside kan sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

    SvarSlett
  5. Hei Magne :)
    Åh så gøy, mitt aller første innlegg på leserners vg!! :) Det var kjempemorro :) Tusen takk :)

    mvh swimzy

    SvarSlett

♥ koselig med en liten hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails