torsdag 17. desember 2015

Karameller til jul

Jeg har prøvd flere år å lage karameller, men føler de ikke har blitt helt supre, enten for myke eller for harde. 
Nå har jeg funnet ut grunnen å det handler om temperatur. 
An erfarer virkelig å bruke ett sukkertermometer.

Så i år ble de akkurat passe faste å veldig gode i smak:) 


Her er oppskriften som jeg fant på godt.no : 

Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g
(Tilsatte også vaniljestang frø)
( å en krype maldonsalt over tilslutt) 

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 - 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.


2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 117-120 grader - ønsker du harde karameller - kok litt over 120 grader)

3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.

4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir brukte jeg).

Lønner seg nesten lage dobbel porsjon for disse forsvinner fort.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

♥ koselig med en liten hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails