mandag 26. mars 2012

No knead Bread

Dette brødet har blitt omtrent som en farsott inne på matbloggenes verden og nå er det min tur til å prøve det! Jeg har ikke jernpanne med lokk, så det har holdt meg tilbake, men så fikk jeg en idè om at jeg kan prøve å bruke en tupperware form med lokk,som man kan steike steiker i osv.

Siden den tåler såpass høy temperatur.  

Oppskriften er hentet fra The New York Times -
og utviklet av Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery. Lurer du på noe så er det bare å titte på filmen nederst som jeg fant på youtube... Men inspirasjonene fant jeg inne hos den fantastiske bloggen  mat på bordet!


For et brød trenger du

500g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/4 ts salt
400ml vann


Slik gjøres det! :

Ha alt det tørre i en bolle og rør lett slik at det blandes.



 Ha opp i vannet


og rør til det er blandet, enten med stor skje eller hendene.
Som du ser på bildet, så er ikke deigen godt blandet - sånn skal det være...


 Sett på lokk eller dekk med plastikk og la det stå i rom temperatur 12 - 18timer.
Deigen er ferdig når den har hevet seg noe og overflaten er boblete.



Hell deigen over på et godt melet benk


 - deigen er klissete og myk, så bruk godt med mel.



Brett deigen sammen en gang. Hvis du er usikker på hvordan dette gjøres, så det på videoen lengre nede i innlegget. Snu det 90 grader og brett igjen. Ha mel på et kjøkkenhåndkle (bomull ikke frotte).


Løft deigen over på kjøkkenhåndklet, brett siden ned.


 Dekk deigen med kjøkkenhåndklet og la det stå og heve igjen i rom temperatur ca. 2 timer. Etter 1.5 time setter du ovnen på 230 grader og setter inn formen.

Dette kan være en jerngryte som tåler varme (også lokket), eller en keramisk form, eller en pyrex form. Du må ha lokk! Jeg har brukt en tupperware form, som heter Ultrapro, som fungerte helt genialt.

Når deigen er ferdig hevet, ta ut formen fra ovnen. Løft deigen i kjøkkenhåndklet


og ha det oppi formen - denne gangen kommer brett siden opp.


Det kommer til å se litt rotete ut, men det gjør ingenting. Rist formen litt hvis du synes deigen har landet noe ujevnt. Sett på lokk og sett formen i ovnen igjen for 30 minutter.

Etter 30 minutter tar du av lokket og baker videre uten lokk en 15-30 minutter til brødet får en fin gylden farge.

Ta formen ut av ovnen og la brødet avkjøles på en rist.



Så er det bare å nyte brødet, akkurat som det,



med kanskje ett godt smør på...

eller kanskje servere sammen med ett fat med spekemat..

Uansett hva du vil bruke det til, så kan jeg love deg en ting, og det er at det er virkelig ett nydelig brød

 Og her er filmen, som jeg fant på youtube.




4 kommentarer:

  1. Så bra at du fant en alternativ form til jerngryta! Akkurat det holdt meg tilbake i begynnelsen, helt til jeg tok sjansen på å bruke en vanlig brødform istedet, noe som funket veldig bra! Dessuten synes jeg formen på brødet blir litt mer praktisk da, men dette er jo klart smak og behag :) Flott blogg du har! :) GOD PÅSKE!

    SvarSlett
  2. Tusen takk for det Julianne :)

    SvarSlett
  3. Hei.

    Hvor stor TW ultrapro form brukte du? Tenkte å bake det i min 3,5 l...

    SvarSlett
  4. Hei!
    Det er 3,5 liter jeg har brukt her, så det kommer ti å gå bra :) lykke til! :)

    SvarSlett

♥ koselig med en liten hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails