lørdag 11. desember 2010

Julekake, jula 2010

Julekake er tradisjon hos oss, og siden jeg kjøpte meg boka Åpent bakeri og Schakenda tidligere i år, så bare måtte jeg prøve dems oppskrift. De kaller det julebrød, men i min øyne vil det alltid hete julekale.


Til 3 julekaker trenger du:

1000-1100 gram hvetemel
6 dl melk (ca 30 grader)
50 gram fersk gjær
150 gram sukker
3 ts kardemomme
1 ts havsalt
1 egg
ca 150 gram smør, i terninger
Ca 300 gram rosiner som har vært bløtlagt i vann

Slik gjøres det:

Legg rosinene i varmt vann som såvidt dekker, så lenge du har tid ( minst 30 minutter eller gjerne over natten som jeg gjorde).

Ha i mesteparten av melet,
sukkeret,
kardemommen,
saltet
egget
og den lunkende melken. Siden jeg ikke hadde fersk gjær tilsatte jeg tørrgjæren i melken og rørte det til det ble oppløst
og så tilsette jeg det i melblandingen:
La kjøkkenmaskinen gå på lav styrke i ca 10 minutter, til deigen slipper eltebollen. Juster eventuelt med mer mel om deigen er litt klissete.
Tilsett smøret i små terninger
 og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt innarbeidet i deigen.
Underveis øker du farten på kjøkkenmaskinen til omtrent middels styrke. Når smøret er eltet inn tømmer du av vannet på rosinene og tilsetter de i deigen.
Kjør på sakte fart til rosinene er arbeidet inn i deigen.
Deigen skal nå være blank og fin og klar for heving.

Kle bakebollen med plast eller et lokk, og sett deigen på et lunt sted og la heve i ca 1 time. Du skal nå ha en myk, elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.
Ha deigen på et melet bakebord.
Del deigen i tre emner og form de til store boller.
La de hvile i ca 20-25 minutter,
og form julebrødene i ønsket fasong.
Legges på bakepapirkledt stekebrett. La julekakene etterheve til nesten dobbel størrelse(lot de heve ca 1 time
Pensle med sammenvispet egg og skjær snitt i kakene.

Stekes på nederste rille ved ca 225 grader (over- og undervarme) i ca 30 minutter eller til de har fått fin farge og er gjennomstekte. Dersom du synes julebrødene blir litt for godt stekt på toppen kan du legge over et ark med bakepapir mot slutten av steketiden.
Avkjøl julekakene på rist og legg eventuelt et klede over.
 Nytes med godt smør og brun ost.
Nå skal jeg overraske min mor med en julekaka i morgen! :) Og kanskje det blir noen skiver på kokka også :)

3 kommentarer:

  1. Synes jeg kjenner duften av julekakene dine hlt hit! De ser flotte ut!
    .. Cacas, er du glad i å dekorere kaker anbefaler jeg deg å gå på et kurs hos dem. da får du prøve og anbefalinger om utstyret deres.
    Kakesprøyteposene og tippene er veldig fine. Pastafargene er veldig drøye og fine. Alt kakesrøet, jeg har litt dilla på kakepynt...
    går ut i fra at du har vært på hjemmesiden deres og sett? cacas.no Håper jeg hjalp deg litt!
    Ha en fin søndag! Klem : )

    SvarSlett
  2. Julekake er så godt! Takk for fin oppskrift og kommentar inne hos meg. :)

    SvarSlett
  3. Takk for tips Gry :) Ja, jeg har nylig meldt meg inn i bakeklubben til cacas, så får noen produkter, men lurte på om det var noe jeg skulle bestille som ekstra :)

    takk for det kjøkkentjeneste :)

    SvarSlett

♥ koselig med en liten hilsen ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails