Dette er ett godt brytebrød som er koselig å servere en sommerkveld ved grillen, eller til den store salatbollen, eller kanskje til en gryte.
Oppskriften gir ca 20 boller
ingredienser:
3 1/2 dl skummet melk eller vann,
50 g gjær,
2 ss raps- eller olivenolje
1 ½ - 2 ts salt,
250 g sammalt hvete grov,
ca. 250 g hvetemel
Varm melken eller vannet til 37 °C. Rør gjæren ut i litt av væsken, og tilsett så resten av væsken, oljen, saltet
og mesteparten av melet. Elt deigen seig og fin. Dekk deigbollen med plast, og la deigen heve til størrelse på
et lunt sted. Ta deigen på bordet. Del den i 20 emner og trill glatte boller. Sett bollene litt tett, som en rund
kake, på plate dekket med bakepapir. Du kan godt legge bollene i en stor, smurt springform for å få brødet
helt rundt. Dekk brødet med klede og la det heve i 20 – 30 minutter. Pensle lett med lunkent vann og dryss
eventuelt på litt grov t mel, små havregryn eller solsikkekjerner. Stek brødet midt i ovnen ved 200 °C i 25 -
30 minutter. Avkjøl på rist. Sett hele brødet fram slik at alle kan bryte av de bollene de ønsker.
Tips:
Du kan godt bake grove rundstykker av samme deig. Sett da bollene med litt mellomrom på platen. Dekk
med klede og la bollene etterheve 20 – 30 minutter, eller til de er lubne og myke å ta på. Pensle med vann
eller melk, og klipp et lite kryss i toppen. Stek rundstykkene midt i ovnen ved 230 °C i 12 – 15 minutter.
Avkjøl på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
♥ koselig med en liten hilsen ♥